Ciasteczka twarogowe
Składniki
§
15 dag margaryny
§
25 dag twarogu
§
25 dag mąki
§
szczypta soli
§
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
1.
Margarynę siekamy z mąką,proszkiem do
pieczenia, twarogiem i solą. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Chłodzimy 30 minut.
2.
Ciasto cienko rozwałkować. Foremką
wykrawamy ciastka.
3.
Układamy na blasze. Pieczemy około 15
minut w temperaturze 180 stopni C.
Drożdżowy przekładaniec
Składniki
§
na ciasto:
§
5 dag drożdży
§
4 jajka
§
10 dag cukru
§
szklanka mleka
§
50 dag mąki
§
10 dag kakao
§
15 dag masła
§
szczypta soli
§
tłuszcz do formy
§
bułka tarta do formy
§
Do dekoracji:
§
10 dag suszonych moreli
§
3 łyżki pomarańczowej skórki
kandyzowanej
§
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
1.
Bakalie mocz we wrzątku 15 minut. Mleko
podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej kilka łyżek letniego mleka i
dokładnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, składniki delikatnie
wymieszaj. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej je do ciasta i
wymieszaj drewnianą łyżką. Kolejno wbijaj do ciasta po jednym jajku i
delikatnie mieszaj. Dodaj kakao, szczyptę soli. Wyrób ciasto, dbając o to, by
wszystkie składniki dokładnie się połączyć. Ciasto przykryj i odstaw do
wyrośnięcia na 15-20 minut.
2.
Bakalie osącz, posiekaj i obtocz w mące.
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wykładaj warstwami
ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z
ciasta. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 45 minut w 180 stopniach C.
3.
Gotowe ciasto, zaraz po wyjęciu z
piekarnika, posyp obficie cukrem pudrem. Wierzch udekoruj suszonymi rodzynkami
i morelami.
Dodatkowe porady
Przygotowanie bez
oczekiwania 80 minut.
1 porcja zawiera 360
kalorii.
Jabłka w cieście
Składniki
§
1 kg jabłek
CIASTO:
§
1,5 szklanki mleka
§
1 szklanka mąki pszennej
§
1 jajko
§
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
do smażenia:
§
1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
do posypania:
§
cukier puder
Przygotowanie
Przygotować ciasto: składniki zmiksować i
odstawić ciasto na 30 min.
Jabłka umyć, obrać,
oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w krążki. Owoce maczać w cieście i
smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać posypane
cukrem pudrem.
Kasza
gryczana na sypko
Składniki
§
1,5 szklanki palonej kaszy gryczanej (30
dag)
§
1,5 łyżki masła
§
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Kaszę opłukać,
dokładnie osaczyć, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać 3 szklankami wrzątku,
dodać masło i sól. Gotować na małym ogniu - na płytce ochronnej - do momentu,
aż kasza wchłonie płyn (15 min). Potem wstawić garnek do nagrzanego piekarnika
i wypiekać kaszę w temperaturze 130-140°C około 1 godz. lub grubo owinąć garnek
gazetą i kocem, aby kasza dochodziła „pod pierzynką".
(4 porcje)
(4 porcje)
Kasza po
chłopsku
Składniki
§
20 dag kaszy kukurydzianej
§
20 dag boczku wędzonego
§
1 cebula (10 dag)
§
10 dag bryndzy
§
10 dag szynki wędzonej
§
1 łyżka masła
§
3-4 łyżki śmietany 18-procentowej
§
sól, pieprz
do przygotowania naczynia:
§
1 łyżka masła
§
1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie
Kaszę opłukać, wlać 2
szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować. Gotować kaszę
na bardzo małym ogniu 30 min. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę
obrać, posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Wymieszać kaszę z boczkiem, bryndzą
i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie
wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć kaszę do naczynia. Szynkę
pokroić w paseczki, ułożyć na wierzchu i zapiekać 15-20 min w piekarniku
nagrzanym do temperatury 190°C. Podawać z surówką.
Kluski w cebulowej jarzynce
Składniki
§
8 łyżek mąki
§
jajko
§
4 duże ziemniaki
§
łyżka mąki ziemniaczanej
§
5 cebul
§
2 łyżki oleju
§
15 dag boczku
§
szklanka mleka
§
kubek śmietany kremówki
§
sól
§
pierz
§
natka pietruszki
Przygotowanie
1.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w
mundurkach. Odcedzić, a potem schłodzić. Obrać ze skórki, zagnieść na piuree
lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz
połowę ciepłego mleka. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.
2.
2.Jedną cebulę obrać,pokroić,pokroić w
drobną kostkę.Na patelnię wlej olej,dodać boczek.Obsmażyć.Odłożyć 3 łyżki
skwarek,dodać cebulę i smażyć,aż się zeszkli.Odstawić,ostudzić.
3.
Cebulę z boczkiem osączyć z nadmiaru
tłuszczu. Dodać ją do masy mączno-ziemniaczanej. Wbić jajko, dokładnie
wymieszać, dodając sól i pieprz. Z ciasta uformować kulki,wrzucając je do
wrzątku i gotować około 5 minut. Odcedzić.
4.
Pozostałe cebule pokroić w krążki,
zagotować z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Pozostawić na ogniu,
aż jarzynka zgęstnieje, doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć
jarzynkę, a na niej kluski. Podawać posypane natką pietruszki.
Kluski z makiem
Składniki
MASA MAKOWA:
§
1,5 szklanki maku
§
3 szklanki mleka
§
1 szklanka miodu
§
5 dag posiekanych orzechów
§
5 dag posiekanych migdałów
§
15 dag rodzynek
§
5 dag posiekanej skórki pomarańczowej
§
1 kieliszek rumu
CIASTO:
§
2 szklanki mąki pszennej
§
1 jajko
§
1 łyżka masła
§
sól
Przygotowanie
Przygotować masę
makową: mak opłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem i gotować 30 min. Odcedzić,
ostudzić, zemleć trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Miód rozpuścić,
dodać mak i smażyć 5 min, następnie dodać bakalie i smażyć jeszcze 3 min. Na
koniec dodać rum i wymieszać.
Przygotować ciasto: z mąki, jajka, soli i
1/2 szklanki wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować placki i lekko je
podsuszyć. Placki pokroić w pasy, ułożyć jeden na drugim i pokroić w cienkie
paseczki.
Gotować w posolonym
wrzątku, odcedzić i wymieszać z masłem. Połączyć z przygotowaną masą makową.
Kluski podawać na
zimno.
Krokiety z kaszy gryczanej
Składniki
CIASTO:
§
2 szklanki mąki pszennej
§
1 jajko
§
1 szklanka mleka
§
1 łyżka oleju
§
sól
do panierowania:
§
1 jajko
§
3 łyżki bułki tartej;
do smażenia:
§
10 łyżek oleju
NADZIENIE:
§
1 szklanka kaszy gryczanej
§
15 dag tłustego sera twarogowego
§
7 dag żółtego sera (tylżycki, warmiński
lub morski)
§
1 jajko
§
1 cebula (8 dag)
§
1 łyżka natki pietruszki
§
2 łyżki oleju
§
sól
§
pieprz
Przygotowanie
Przygotować ciasto: jajko zmiksować z
solą, 2 łyżkami mąki, olejem, 2-3 łyżkami mleka. Następnie, miksując, na
przemian porcjami dodawać resztę mąki, mleko i 1/2 szklanki wody. Odstawić na
około 30 min.
Na patelni
posmarowanej olejem usmażyć naleśniki.
Przygotować nadzienie: kaszę opłukać, zalać
11/2 szklanki posolonego wrzątku, ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę obrać,
posiekać i zeszklić na oleju. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z żółtym
serem startym na tarce z małymi otworami. Kaszę wymieszać z cebulą, białym i
żółtym serem, jajkiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Naleśniki
smarować farszem, zwijać w rulon, podwijając brzegi, następnie zanurzać w
roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na
rumiano.
Podawać do barszczu
czerwonego lub kapuśniaku.
Dodatkowe porady
Krokiety można też
podać z sosem pieczarkowym, grzybowym lub szczypiorkowym i surówką jako danie
główne.
Leniwe pierogi
Składniki
§
50 dag tłustego sera twarogowego
§
20 dag mąki pszennej
§
2 jajka
§
sól
do posypywania stolnicy:
§
mąka pszenna;
do polania:
§
3 łyżki masła
§
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Ser zemleć lub
przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto.
Z ciasta formować na stolnicy wałeczki, podsypując mąką, i kroić nożem ukośne
kluski. Następnie partiami wkładać pierogi do posolonego wrzątku, gotować 2 min
od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową. Bułkę tartą
zrumienić na patelni, dodać masło i roztopić.
Leniwe pierogi podawać
gorące, polane zrumienioną bułką z masłem.
Dodatkowe porady
Można je także posypać
mielonym cynamonem i cukrem lub polać posłodzoną śmietaną.
Nadziewane
drożdżówki
Składniki
§
5 szklanek mąki
§
1 łyżeczka soli
§
50 g drożdży
§
3 łyżki oleju
§
2 szklanki ciepłej wody
§
1 słoik dżemu lub konfitur
§
masło do wysmarowania blachy
Przygotowanie
1.
W misce rozpuścić drożdże w ciepłej
wodzie, dodać 2 szklanki mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2.
Gdy ciasto wyrośnie, dodać sól resztę
mąki oraz olej. Wszystko dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu na około
30 minut. Gotowe ciasto podzielić na 10 części. Na każdej z nich położyć łyżkę
dżemu lub konfitur i formował małe bułeczki. Ułożyć je na posmarowanej masłem
blasze, a następnie piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 50
minut + pieczenie.
1 sztuka zawiera około
240 kalorii.
Nadziewane rożki
Składniki
§
1 szklanka mąki
§
sól
§
1 szklanka białego sera półtłustego
§
200 g masła
§
cynamon
§
1 kg jabłek
§
1 łyżeczka cukru waniliowego
§
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
1.
Mąkę, ser, masło, cukier waniliowy i
szczyptę soli wyrobić na jednolite ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą
i włożyć na 1 godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
2.
Wyjąć i rozwałkować na grubość około 1
cm. Z ciasta wykroić prostokąty o wymiarach 5x5 cm.
3.
Zrobić farsz: jabłka zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, dodać cukier oraz cynamon. Dobrze wyrobić. Na każdy prostokąt
ciasta nałożyć przygotowany farsz. Rogi zagnieść do środka. Rożki ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni C. Piec 20 minut.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 40
minut + oczekiwanie. 1 porcja zawiera około 120 kalorii.
Pierogi pieczone z kurczakiem
Składniki
§
3 filety z piersi kurczaka
§
1/2 cebuli
§
2 ząbki czosnku
§
1 łyżka masła
§
olej
§
2 kostki wołowe
§
20 dag serka śmietankowego
§
2,5 szklanki mąki
§
2 jajka
§
bułka tarta
§
sól
§
pieprz
Przygotowanie
1.
Cebulę i czosnek pokrój, włóż do garnka.
Dodaj filety, masło i kostki wołowe, oprósz solą, wlej 4 szklanki wody. Ugotuj.
Mięso pokrój.
2.
Odmierz 3 szklanki wywaru, zagotuj. Wsyp
mąkę, mieszając, gotuj. Ostudź. Dodaj 2 żółtka, połącz. Rozwałkuj, wytnij
kółka. Na każdym ułóż mięso i kawałki serka, zlep brzegi. Pierogi panieruj w
białku i bułce tartej. Usmaż na oleju.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 50
minut.
Pierogi z jagodami
Składniki
FARSZ:
§
40-50 dag jagód
§
3 łyżki cukru
CIASTO:
§
2 szklanki mąki pszennej
§
1 jajko
§
sól
do polania:
§
1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej
lub 3 łyżki masła
do posypania:
§
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Przygotować farsz: jagody przebrać,
starannie opłukać, osaczyć (garść jagód zostawić do przybrania) i wymieszać z
cukrem.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli
przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać 1/2 szklanki gorącej
wody i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać placuszki, nakładać na nie farsz i dokładnie zlepiać brzegi placuszków. Pierogi gotować w posolonym wrzątku 3-5 min od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową.
Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać placuszki, nakładać na nie farsz i dokładnie zlepiać brzegi placuszków. Pierogi gotować w posolonym wrzątku 3-5 min od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową.
Gotowe pierogi podawać
na ciepło lub na zimno, polane roztopionym masłem lub śmietanką, posypane
cukrem pudrem i przybrane pozostawionymi jagodami.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
FARSZ:
§
40 dag kiszonej kapusty
§
3 suszone grzyby
§
2 cebule (20 dag)
§
4 łyżki oleju lub masła
§
2 łyżki przyprawy maggi
§
1 liść laurowy
§
sól
§
pieprz
CIASTO:
§
2 szklanki mąki pszennej
§
1 jajko
§
sól
do polania pierogów:
§
2 łyżki oleju
§
1 cebula
Przygotowanie
Przygotować farsz: grzyby opłukać,
namoczyć na noc w 1 szklance wody, a następnie gotować około 25 min w tej samej
wodzie. Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do grzybów wraz z liściem laurowym.
Dusić pod przykryciem do miękkości. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu.
Kapustę przełożyć na patelnię z cebulą i doprawić solą, pieprzem oraz maggi.
Grzyby wyjąć, drobno pokroić i ponownie dodać do kapusty. Farsz smażyć aż płyn
odparuje. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na tłuszczu.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli
przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać 1/2 szklanki gorącej
wody i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować,
szklanką wykrawać placuszki, nakładać na nie farsz i dokładnie zlepiać brzegi
placuszków. Pierogi gotować w posolonym wrzątku 3-5 min od wypłynięcia na
powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową.
Pierogi podawać polane
tłuszczem z przesmażoną cebulą. (6 porcji) |
Placuszki z pomarańczą
Składniki
§
17 dag serka wiejskiego
§
3 jajka
§
6 dag masła
§
pomarańcza
§
6 dag mąki pszennej
§
1 i 1/2 łyżki cukru
§
sól
§
szczypta cynamonu
§
łyżeczka proszku do pieczenia
§
olej do smażenia
Przygotowanie
1.
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek.
Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Odstaw w
chłodne miejsce. Masło roztop w rondelku i przestudź. Pomarańczę dokładnie
wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach,
następnie przekrój na pół i wyciśnij z każdej połówki sok.
2.
Do miski przełóż serek wiejski, żółtka,
przestudzone masło, łyżkę soku z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę. Następnie
dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon. Wszystko
dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodaj jeszcze
startą skórkę pomarańczową oraz ubite na sztywno białka i wszystko lekko
wymieszaj.
3.
Na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni
nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
4.
Po zdjęciu z patelni, placuszki układaj
na ręczniku papierowym. Gdy nie co przestygną i osączą z nadmiaru tłuszczu,
podawaj je ciepłe z syropem klonowym lub płynnym miodem.
Dodatkowe porady
Smakują wybornie z
plastrami soczystej pomarańczy i posypane wiórkami czekoladowymi.
Przygotowanie 30
minut. 1 porcja zawiera 250 kalorii.
Pyzy
Składniki
§
1,5 kg ziemniaków
§
15 dag słoniny
§
1 cebula (7 dag)
§
sól
Przygotowanie
Ziemniaki opłukać. 50
dag ziemniaków gotować w łupinach, następnie ostudzić je, obrać i przecisnąć
przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych
otworach i odcisnąć przez ścierkę. Odstawić odciśnięty płyn, a kiedy się ustoi,
delikatnie zlać sok, pozostałą zaś na dnie naczynia skrobię dodać do startych
ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki
połączyć ze startymi, posolić i wyrobić na gładką masę. Jeśli ciasto będzie za
rzadkie, dodać w miarę potrzeby mąkę ziemniaczaną. Formować okrągłe kluski z
dołkiem w środku i wkładać je partiami do posolonego wrzątku.
Gotować do chwili, aż
wypłyną na powierzchnię (około 5 min). Wyjąć łyżką cedzakową, opłukać wrzątkiem
i osaczyć.
Podawać polane
stopioną słoniną wraz z usmażoną cebulą i chrupiącymi skwarkami.
Pyzy nadziewane
Składniki
§
1,5 kg ziemniaków
§
15 dag słoniny
§
1 cebula (7 dag)
§
sól
nadzienie:
§
20 dag gotowanego mięsa
§
1 czerwona cebula (7 dag)
§
1 gruba kromka bułki paryskiej
§
1 łyżka margaryny
§
szczyptę pieprzu
§
szczyptę sproszkowanej mięty
§
sól
Przygotowanie
Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w
wodzie, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem zemleć w maszynce. Cebulę obrać,
pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej margarynie, dodać do mięsa ze
wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki opłukać. 50
dag ziemniaków gotować w łupinach, następnie ostudzić je, obrać i przecisnąć
przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych
otworach i odcisnąć przez ścierkę. Odstawić odciśnięty płyn, a kiedy się ustoi,
delikatnie zlać sok, pozostałą zaś na dnie naczynia skrobię dodać do startych
ziemniaków. Ugotowane ziemniaki połączyć ze startymi, posolić i wyrobić na
gładką masę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać w miarę potrzeby mąkę ziemniaczaną.
Z ciasta pyzowego
zrobić wałek średnicy 2-3 cm i pokroić go na kawałki. Każdy kawałek
rozpłaszczyć na dłoni zwilżonej wodą, następnie na placuszek nałożyć łyżeczką
nadzienie i uformować kulkę.
W płaskim rondlu
zagotować wodę, partiami wkładać do niej pyzy i gotować do chwili, aż wy płyną
na powierzchnię. Wyjąć na cedzak, przelać wrzątkiem i osaczyć.
Podawać polane
stopioną słoniną, z cebulą i skwarkami.
Śliwki w cieście
Składniki
§
1 kg śliwek
CIASTO:
§
1,5 szklanki mleka
§
1 szklanka mąki pszennej
§
1 jajko
§
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
do smażenia:
§
1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
do posypania:
§
cukier puder
Przygotowanie
Przygotować ciasto: składniki zmiksować i
odstawić ciasto na 30 min.
Śliwki umyć i
wydrylować. Owoce maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać posypane
cukrem pudrem.
Świderki z kapustą
Składniki
§
500 g makaronu świderki
§
1 kg kapusty kiszonej
§
1 kg pieczarek
§
2 cebule
§
odrobina oleju
§
300 g żółtego sera
§
keczup do smaku
Przygotowanie
1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na
opakowaniu, odcedzić. Kapustę pokroić, ugotować, odcedzić. Pieczarki oczyścić,
pokroić, ugotować w osobnym naczyniu, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
cebulę, dobrze zrumienić. Dodać kapustę i pieczarki, chwilę dusić pod
przykryciem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.
Na żaroodporne talarze przełożyć
makaron, na nim rozłożyć kapustę z pieczarkami wierzch potrawy oprószyć żółtym
serem. Tak przygotowane porcje wstawić do mikrofalówki lub piekarnika i
zapiekać, aż ser się rozpuści. Polać obficie keczupem lub sosem pomidorowym.
Łazanki z kapustą
Składniki
§
1/2 szklanki mąki pszennej
§
1 jajko
§
3 łyżki masła
§
50 dag kiszonej kapusty
§
3 suszone grzyby (1,5 dag)
§
1 cebula (10 dag)
§
1 łyżka bułki tartej
§
sól
§
pieprz
Przygotowanie
Z mąki, jajka i kilku
łyżek wody (zależnie od suchości mąki i wielkości jajka) zagnieść twarde
ciasto. Dobrze wyrobić, aby było gładkie, elastyczne i lśniące.
Ciasto rozwałkować na
placki, podsuszyć, zwinąć w rulon i pokroić w paski, a później na kwadraciki
lub romby. Rozsypać łazanki na stolnicy, aby nieco przeschły. Ugotować w
posolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osaczyć i wymieszać z 1 łyżką
masła.
Grzyby umyć, moczyć
przez noc, a następnie gotować 40 min do miękkości w wodzie, w której się
moczyły. Grzyby odcedzić (wywar zachować) i drobno pokroić. Cebulę obrać,
pokroić w drobną kostkę. Kapustę posiekać.
Cebulę zeszklić na 1
łyżce masła, dodać kapustę oraz grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości (1 godz.).
Kiedy płyn wyparuje, podlać wywarem z grzybów. Następnie przyprawić do smaku
pieprzem i solą. Gorącą kapustę wymieszać z łazankami.
Żaroodporne naczynie
wysmarować pozostałym masłem, wysypać bułką tartą, włożyć do niego potrawę i
wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury
180°C.
Łazanki można również
wymieszać z kapustą i tylko mocno podgrzać na patelni, bez zapiekania. Można
także przygotować łazanki ze słodką kapustą.
10 porcji
No comments:
Post a Comment