Thursday, 11 June 2015

polskie dnia z maki i kasz


Ciasteczka twarogowe

Składniki

§  15 dag margaryny

§  25 dag twarogu

§  25 dag mąki

§  szczypta soli

§  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

1.    Margarynę siekamy z mąką,proszkiem do pieczenia, twarogiem i solą. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Chłodzimy 30 minut.

2.    Ciasto cienko rozwałkować. Foremką wykrawamy ciastka.

3.    Układamy na blasze. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.


Drożdżowy przekładaniec

Składniki

§  na ciasto:

§  5 dag drożdży

§  4 jajka

§  10 dag cukru

§  szklanka mleka

§  50 dag mąki

§  10 dag kakao

§  15 dag masła

§  szczypta soli

§  tłuszcz do formy

§  bułka tarta do formy

§  Do dekoracji:

§  10 dag suszonych moreli

§  3 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej

§  3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

1.    Bakalie mocz we wrzątku 15 minut. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem, wlej kilka łyżek letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, składniki delikatnie wymieszaj. Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Następnie wlej je do ciasta i wymieszaj drewnianą łyżką. Kolejno wbijaj do ciasta po jednym jajku i delikatnie mieszaj. Dodaj kakao, szczyptę soli. Wyrób ciasto, dbając o to, by wszystkie składniki dokładnie się połączyć. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

2.    Bakalie osącz, posiekaj i obtocz w mące. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wykładaj warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 45 minut w 180 stopniach C.

3.    Gotowe ciasto, zaraz po wyjęciu z piekarnika, posyp obficie cukrem pudrem. Wierzch udekoruj suszonymi rodzynkami i morelami.

Dodatkowe porady

Przygotowanie bez oczekiwania 80 minut.

1 porcja zawiera 360 kalorii.



Jabłka w cieście

Składniki

§  1 kg jabłek

CIASTO:

§  1,5 szklanki mleka

§  1 szklanka mąki pszennej

§  1 jajko

§  1 cukier waniliowy (1,6 dag)

do smażenia:

§  1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego

do posypania:

§  cukier puder

Przygotowanie

Przygotować ciasto: składniki zmiksować i odstawić ciasto na 30 min.

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w krążki. Owoce maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem.


Kasza gryczana na sypko


Składniki

§  1,5 szklanki palonej kaszy gryczanej (30 dag)

§  1,5 łyżki masła

§  1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Kaszę opłukać, dokładnie osaczyć, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać 3 szklankami wrzątku, dodać masło i sól. Gotować na małym ogniu - na płytce ochronnej - do momentu, aż kasza wchłonie płyn (15 min). Potem wstawić garnek do nagrzanego piekarnika i wypiekać kaszę w temperaturze 130-140°C około 1 godz. lub grubo owinąć garnek gazetą i kocem, aby kasza dochodziła „pod pierzynką".
(4 porcje)

Kasza po chłopsku


Składniki

§  20 dag kaszy kukurydzianej

§  20 dag boczku wędzonego

§  1 cebula (10 dag)

§  10 dag bryndzy

§  10 dag szynki wędzonej

§  1 łyżka masła

§  3-4 łyżki śmietany 18-procentowej

§  sól, pieprz

do przygotowania naczynia:

§  1 łyżka masła

§  1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Kaszę opłukać, wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować. Gotować kaszę na bardzo małym ogniu 30 min. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę obrać, posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Wymieszać kaszę z boczkiem, bryndzą i śmietaną, doprawić solą oraz pieprzem.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć kaszę do naczynia. Szynkę pokroić w paseczki, ułożyć na wierzchu i zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Podawać z surówką.


Kluski w cebulowej jarzynce

Składniki

§  8 łyżek mąki

§  jajko

§  4 duże ziemniaki

§  łyżka mąki ziemniaczanej

§  5 cebul

§  2 łyżki oleju

§  15 dag boczku

§  szklanka mleka

§  kubek śmietany kremówki

§  sól

§  pierz

§  natka pietruszki

Przygotowanie

1.    Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Odcedzić, a potem schłodzić. Obrać ze skórki, zagnieść na piuree lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz połowę ciepłego mleka. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

2.    2.Jedną cebulę obrać,pokroić,pokroić w drobną kostkę.Na patelnię wlej olej,dodać boczek.Obsmażyć.Odłożyć 3 łyżki skwarek,dodać cebulę i smażyć,aż się zeszkli.Odstawić,ostudzić.

3.    Cebulę z boczkiem osączyć z nadmiaru tłuszczu. Dodać ją do masy mączno-ziemniaczanej. Wbić jajko, dokładnie wymieszać, dodając sól i pieprz. Z ciasta uformować kulki,wrzucając je do wrzątku i gotować około 5 minut. Odcedzić.

4.    Pozostałe cebule pokroić w krążki, zagotować z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Pozostawić na ogniu, aż jarzynka zgęstnieje, doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć jarzynkę, a na niej kluski. Podawać posypane natką pietruszki.


Kluski z makiem

Składniki

MASA MAKOWA:

§  1,5 szklanki maku

§  3 szklanki mleka

§  1 szklanka miodu

§  5 dag posiekanych orzechów

§  5 dag posiekanych migdałów

§  15 dag rodzynek

§  5 dag posiekanej skórki pomarańczowej

§  1 kieliszek rumu

CIASTO:

§  2 szklanki mąki pszennej

§  1 jajko

§  1 łyżka masła

§  sól

Przygotowanie

Przygotować masę makową: mak opłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem i gotować 30 min. Odcedzić, ostudzić, zemleć trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Miód rozpuścić, dodać mak i smażyć 5 min, następnie dodać bakalie i smażyć jeszcze 3 min. Na koniec dodać rum i wymieszać.

Przygotować ciasto: z mąki, jajka, soli i 1/2 szklanki wody zagnieść twarde ciasto. Rozwałkować placki i lekko je podsuszyć. Placki pokroić w pasy, ułożyć jeden na drugim i pokroić w cienkie paseczki.

Gotować w posolonym wrzątku, odcedzić i wymieszać z masłem. Połączyć z przygotowaną masą makową.

Kluski podawać na zimno.


Krokiety z kaszy gryczanej

Składniki

CIASTO:

§  2 szklanki mąki pszennej

§  1 jajko

§  1 szklanka mleka

§  1 łyżka oleju

§  sól

do panierowania:

§  1 jajko

§  3 łyżki bułki tartej;

do smażenia:

§  10 łyżek oleju

NADZIENIE:

§  1 szklanka kaszy gryczanej

§  15 dag tłustego sera twarogowego

§  7 dag żółtego sera (tylżycki, warmiński lub morski)

§  1 jajko

§  1 cebula (8 dag)

§  1 łyżka natki pietruszki

§  2 łyżki oleju

§  sól

§  pieprz

Przygotowanie

Przygotować ciasto: jajko zmiksować z solą, 2 łyżkami mąki, olejem, 2-3 łyżkami mleka. Następnie, miksując, na przemian porcjami dodawać resztę mąki, mleko i 1/2 szklanki wody. Odstawić na około 30 min.

Na patelni posmarowanej olejem usmażyć naleśniki.

Przygotować nadzienie: kaszę opłukać, zalać 11/2 szklanki posolonego wrzątku, ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z żółtym serem startym na tarce z małymi otworami. Kaszę wymieszać z cebulą, białym i żółtym serem, jajkiem, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon, podwijając brzegi, następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

Podawać do barszczu czerwonego lub kapuśniaku.

Dodatkowe porady

Krokiety można też podać z sosem pieczarkowym, grzybowym lub szczypiorkowym i surówką jako danie główne.


Leniwe pierogi

Składniki

§  50 dag tłustego sera twarogowego

§  20 dag mąki pszennej

§  2 jajka

§  sól

do posypywania stolnicy:

§  mąka pszenna;

do polania:

§  3 łyżki masła

§  2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Ser zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. Z ciasta formować na stolnicy wałeczki, podsypując mąką, i kroić nożem ukośne kluski. Następnie partiami wkładać pierogi do posolonego wrzątku, gotować 2 min od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na patelni, dodać masło i roztopić.

Leniwe pierogi podawać gorące, polane zrumienioną bułką z masłem.


Dodatkowe porady
Można je także posypać mielonym cynamonem i cukrem lub polać posłodzoną śmietaną.
Nadziewane drożdżówki
Składniki
§  5 szklanek mąki
§  1 łyżeczka soli
§  50 g drożdży
§  3 łyżki oleju
§  2 szklanki ciepłej wody
§  1 słoik dżemu lub konfitur
§  masło do wysmarowania blachy
Przygotowanie
1.    W misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać 2 szklanki mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2.    Gdy ciasto wyrośnie, dodać sól resztę mąki oraz olej. Wszystko dobrze wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na 10 części. Na każdej z nich położyć łyżkę dżemu lub konfitur i formował małe bułeczki. Ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, a następnie piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 50 minut + pieczenie.
1 sztuka zawiera około 240 kalorii.
Nadziewane rożki
Składniki
§  1 szklanka mąki
§  sól
§  1 szklanka białego sera półtłustego
§  200 g masła
§  cynamon
§  1 kg jabłek
§  1 łyżeczka cukru waniliowego
§  2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
1.    Mąkę, ser, masło, cukier waniliowy i szczyptę soli wyrobić na jednolite ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
2.    Wyjąć i rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykroić prostokąty o wymiarach 5x5 cm.
3.    Zrobić farsz: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier oraz cynamon. Dobrze wyrobić. Na każdy prostokąt ciasta nałożyć przygotowany farsz. Rogi zagnieść do środka. Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 20 minut.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 40 minut + oczekiwanie. 1 porcja zawiera około 120 kalorii.



 
Pierogi pieczone z kurczakiem
Składniki
§  3 filety z piersi kurczaka
§  1/2 cebuli
§  2 ząbki czosnku
§  1 łyżka masła
§  olej
§  2 kostki wołowe
§  20 dag serka śmietankowego
§  2,5 szklanki mąki
§  2 jajka
§  bułka tarta
§  sól
§  pieprz
Przygotowanie
1.    Cebulę i czosnek pokrój, włóż do garnka. Dodaj filety, masło i kostki wołowe, oprósz solą, wlej 4 szklanki wody. Ugotuj. Mięso pokrój.
2.    Odmierz 3 szklanki wywaru, zagotuj. Wsyp mąkę, mieszając, gotuj. Ostudź. Dodaj 2 żółtka, połącz. Rozwałkuj, wytnij kółka. Na każdym ułóż mięso i kawałki serka, zlep brzegi. Pierogi panieruj w białku i bułce tartej. Usmaż na oleju.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 50 minut.
Pierogi z jagodami
Składniki
FARSZ:
§  40-50 dag jagód
§  3 łyżki cukru
CIASTO:
§  2 szklanki mąki pszennej
§  1 jajko
§  sól
do polania:
§  1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej lub 3 łyżki masła
do posypania:
§  3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Przygotować farsz: jagody przebrać, starannie opłukać, osaczyć (garść jagód zostawić do przybrania) i wymieszać z cukrem.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać 1/2 szklanki gorącej wody i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać placuszki, nakładać na nie farsz i dokładnie zlepiać brzegi placuszków. Pierogi gotować w posolonym wrzątku 3-5 min od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową.
Gotowe pierogi podawać na ciepło lub na zimno, polane roztopionym masłem lub śmietanką, posypane cukrem pudrem i przybrane pozostawionymi jagodami.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
FARSZ:
§  40 dag kiszonej kapusty
§  3 suszone grzyby
§  2 cebule (20 dag)
§  4 łyżki oleju lub masła
§  2 łyżki przyprawy maggi
§  1 liść laurowy
§  sól
§  pieprz
CIASTO:
§  2 szklanki mąki pszennej
§  1 jajko
§  sól
do polania pierogów:
§  2 łyżki oleju
§  1 cebula
Przygotowanie
Przygotować farsz: grzyby opłukać, namoczyć na noc w 1 szklance wody, a następnie gotować około 25 min w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do grzybów wraz z liściem laurowym. Dusić pod przykryciem do miękkości. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Kapustę przełożyć na patelnię z cebulą i doprawić solą, pieprzem oraz maggi. Grzyby wyjąć, drobno pokroić i ponownie dodać do kapusty. Farsz smażyć aż płyn odparuje. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na tłuszczu.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wlać 1/2 szklanki gorącej wody i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać placuszki, nakładać na nie farsz i dokładnie zlepiać brzegi placuszków. Pierogi gotować w posolonym wrzątku 3-5 min od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową.
Pierogi podawać polane tłuszczem z przesmażoną cebulą. (6 porcji) |


 
Placuszki z pomarańczą
Składniki
§  17 dag serka wiejskiego
§  3 jajka
§  6 dag masła
§  pomarańcza
§  6 dag mąki pszennej
§  1 i 1/2 łyżki cukru
§  sól
§  szczypta cynamonu
§  łyżeczka proszku do pieczenia
§  olej do smażenia
Przygotowanie
1.    Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Odstaw w chłodne miejsce. Masło roztop w rondelku i przestudź. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, następnie przekrój na pół i wyciśnij z każdej połówki sok.
2.    Do miski przełóż serek wiejski, żółtka, przestudzone masło, łyżkę soku z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodaj jeszcze startą skórkę pomarańczową oraz ubite na sztywno białka i wszystko lekko wymieszaj.
3.    Na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
4.    Po zdjęciu z patelni, placuszki układaj na ręczniku papierowym. Gdy nie co przestygną i osączą z nadmiaru tłuszczu, podawaj je ciepłe z syropem klonowym lub płynnym miodem.
Dodatkowe porady
Smakują wybornie z plastrami soczystej pomarańczy i posypane wiórkami czekoladowymi.
Przygotowanie 30 minut. 1 porcja zawiera 250 kalorii.
Pyzy
Składniki
§  1,5 kg ziemniaków
§  15 dag słoniny
§  1 cebula (7 dag)
§  sól
Przygotowanie
Ziemniaki opłukać. 50 dag ziemniaków gotować w łupinach, następnie ostudzić je, obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach i odcisnąć przez ścierkę. Odstawić odciśnięty płyn, a kiedy się ustoi, delikatnie zlać sok, pozostałą zaś na dnie naczynia skrobię dodać do startych ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki połączyć ze startymi, posolić i wyrobić na gładką masę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać w miarę potrzeby mąkę ziemniaczaną. Formować okrągłe kluski z dołkiem w środku i wkładać je partiami do posolonego wrzątku.
Gotować do chwili, aż wypłyną na powierzchnię (około 5 min). Wyjąć łyżką cedzakową, opłukać wrzątkiem i osaczyć.
Podawać polane stopioną słoniną wraz z usmażoną cebulą i chrupiącymi skwarkami.
Pyzy nadziewane
Składniki
§  1,5 kg ziemniaków
§  15 dag słoniny
§  1 cebula (7 dag)
§  sól
nadzienie:
§  20 dag gotowanego mięsa
§  1 czerwona cebula (7 dag)
§  1 gruba kromka bułki paryskiej
§  1 łyżka margaryny
§  szczyptę pieprzu
§  szczyptę sproszkowanej mięty
§  sól
Przygotowanie
Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej margarynie, dodać do mięsa ze wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki opłukać. 50 dag ziemniaków gotować w łupinach, następnie ostudzić je, obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach i odcisnąć przez ścierkę. Odstawić odciśnięty płyn, a kiedy się ustoi, delikatnie zlać sok, pozostałą zaś na dnie naczynia skrobię dodać do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki połączyć ze startymi, posolić i wyrobić na gładką masę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać w miarę potrzeby mąkę ziemniaczaną.
Z ciasta pyzowego zrobić wałek średnicy 2-3 cm i pokroić go na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na dłoni zwilżonej wodą, następnie na placuszek nałożyć łyżeczką nadzienie i uformować kulkę.
W płaskim rondlu zagotować wodę, partiami wkładać do niej pyzy i gotować do chwili, aż wy płyną na powierzchnię. Wyjąć na cedzak, przelać wrzątkiem i osaczyć.
Podawać polane stopioną słoniną, z cebulą i skwarkami.
Śliwki w cieście
Składniki
§  1 kg śliwek
CIASTO:
§  1,5 szklanki mleka
§  1 szklanka mąki pszennej
§  1 jajko
§  1 cukier waniliowy (1,6 dag)
do smażenia:
§  1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
do posypania:
§  cukier puder
Przygotowanie
Przygotować ciasto: składniki zmiksować i odstawić ciasto na 30 min.
Śliwki umyć i wydrylować. Owoce maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Świderki z kapustą
Składniki
§  500 g makaronu świderki
§  1 kg kapusty kiszonej
§  1 kg pieczarek
§  2 cebule
§  odrobina oleju
§  300 g żółtego sera
§  keczup do smaku
Przygotowanie
1.    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Kapustę pokroić, ugotować, odcedzić. Pieczarki oczyścić, pokroić, ugotować w osobnym naczyniu, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2.    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dobrze zrumienić. Dodać kapustę i pieczarki, chwilę dusić pod przykryciem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.    Na żaroodporne talarze przełożyć makaron, na nim rozłożyć kapustę z pieczarkami wierzch potrawy oprószyć żółtym serem. Tak przygotowane porcje wstawić do mikrofalówki lub piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści. Polać obficie keczupem lub sosem pomidorowym.
Łazanki z kapustą
Składniki
§  1/2 szklanki mąki pszennej
§  1 jajko
§  3 łyżki masła
§  50 dag kiszonej kapusty
§  3 suszone grzyby (1,5 dag)
§  1 cebula (10 dag)
§  1 łyżka bułki tartej
§  sól
§  pieprz
Przygotowanie
Z mąki, jajka i kilku łyżek wody (zależnie od suchości mąki i wielkości jajka) zagnieść twarde ciasto. Dobrze wyrobić, aby było gładkie, elastyczne i lśniące.
Ciasto rozwałkować na placki, podsuszyć, zwinąć w rulon i pokroić w paski, a później na kwadraciki lub romby. Rozsypać łazanki na stolnicy, aby nieco przeschły. Ugotować w posolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osaczyć i wymieszać z 1 łyżką masła.
Grzyby umyć, moczyć przez noc, a następnie gotować 40 min do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzić (wywar zachować) i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę posiekać.
Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać kapustę oraz grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości (1 godz.). Kiedy płyn wyparuje, podlać wywarem z grzybów. Następnie przyprawić do smaku pieprzem i solą. Gorącą kapustę wymieszać z łazankami.
Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym masłem, wysypać bułką tartą, włożyć do niego potrawę i wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Łazanki można również wymieszać z kapustą i tylko mocno podgrzać na patelni, bez zapiekania. Można także przygotować łazanki ze słodką kapustą.
10 porcji







No comments:

facebook