Napoleonka
Składniki
§
2 paczki krakersów
§
3 szklanki mleka
§
3/4 szklanki cukru
§
cukier waniliowy
§
4 czubate łyżki mąki pszennej
§
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
§
4 żółtka
§
cukier puder do posypania
§
kandyzowane lub świeże owoce do
dekoracji
Przygotowanie
1.
Wlej do garnka 2 szklanki mleka. Dołóż
cukier i cukier waniliowy. Zagotuj na wolnym ogniu często mieszając. pozostałe
zimne mleko połącz z żółtkami i obydwoma rodzajami mąki.
2.
Do gotującego się mleka wlej zimną masę
mleczną i gotuj kilka minut, aż masa budyniowa zgęstnieje.
3.
Na blachę wyłóż połowę krakersów,
układając je jeden obok drugiego. Na tak ułożone krakersy ostrożnie wylej
ciepłą masę budyniową, wyrównaj szerokim nożem. Na wierzchu ułóż warstwę
krakersów w identyczny sposób jak te na spodzie. Na koniec posyp je cukrem pudrem
i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, by krem dobrze stężał. Po wyjęciu
z lodówki podziel ciasto na kwadraty, na każdym kawałku ciasta ułóż owoce -
kandyzowane lub świeże.
Dodatkowe porady
Przygotowanie bez
oczekiwania 15 minut.
1 porcja zawiera 354
kalorii.
No comments:
Post a Comment