Tuesday 14 May 2013

Polska Napoleonka


Napoleonka
 
 

Składniki

§  2 paczki krakersów

§  3 szklanki mleka

§  3/4 szklanki cukru

§  cukier waniliowy

§  4 czubate łyżki mąki pszennej

§  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

§  4 żółtka

§  cukier puder do posypania

§  kandyzowane lub świeże owoce do dekoracji

 

Przygotowanie

1.    Wlej do garnka 2 szklanki mleka. Dołóż cukier i cukier waniliowy. Zagotuj na wolnym ogniu często mieszając. pozostałe zimne mleko połącz z żółtkami i obydwoma rodzajami mąki.

2.    Do gotującego się mleka wlej zimną masę mleczną i gotuj kilka minut, aż masa budyniowa zgęstnieje.

3.    Na blachę wyłóż połowę krakersów, układając je jeden obok drugiego. Na tak ułożone krakersy ostrożnie wylej ciepłą masę budyniową, wyrównaj szerokim nożem. Na wierzchu ułóż warstwę krakersów w identyczny sposób jak te na spodzie. Na koniec posyp je cukrem pudrem i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, by krem dobrze stężał. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na kwadraty, na każdym kawałku ciasta ułóż owoce - kandyzowane lub świeże.

Dodatkowe porady

Przygotowanie bez oczekiwania 15 minut.

1 porcja zawiera 354 kalorii.

 

 

No comments:

facebook