Wednesday 15 May 2013

polskie dania z drobiu


Drobiowe kulki z owocami

 

Składniki

§  60 dag piersi kurczaka

§  3 łyżki pasty tandoori

§  pęczek dymki

§  25 dag ryżu

§  kalafior

§  puszka mango

§  2 łyżki oleju

§  150 ml jogurtu naturalnego

§  15 dag majonezu

§  łyżka nasion sezamu

 

Przygotowanie

1.    Mięso umyj i pokrój w paski. Posmaruj 2 łyżkami pasty tandoori, przykryj i wstaw do lodówki.

2.    Ryż ugotuj, ostudź, dymki grubo posiekaj. Kalafior podziel na różyczki, krótko obgotuj (5 minut). Warzywa wymieszaj z ryżem i pokrojonym mango.

3.    Paski mięsa zwiń i uformuj kulki. Smaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą zrumienione, wyjmij je i posyp sezamem.

4.    Przygotuj sos: jogurt połącz z majonezem i reszta pasty tandoori.

5.    Kulki poukładaj na wierzchach. Udekoruj listkami bazylii. Sos podaj osobno.

Galantyna z kurczaka

 

Składniki

§  cały kurczak

§  25 dag mięsa z piersi kurczaka

§  10 dag babki drożdżowej

§  1/3 szklanki śmietany

§  10 dag rodzynek

§  łyżeczka tartego chrzany

§  2 jajka

§  białko do klarowania

§  włoszczyzna

§  łyżeczka koncentratu pomidorowego

§  3 łyżki żelatyny

§  żurawina do dekoracji

§  pomarańcza do dekoracji

 

Przygotowanie

1.    Od tuszki kurczaka oddziel skórę z mięsem. Cały płat oczyść, opłucz. Wytrybuj udka. Okrawki mięsa i filet pokrój, zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie babką. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem i żółtkami. Dopraw. Wymieszaj z pianą ubitą z białek.

2.    Mięso rozsmaruj na płacie mięsa ze skórą. Zwiń roladę, zwiąż jak baleron.

3.    Oczyść warzywa, dodaj kości z kury i gotuj 25 minut. Wyjmij kości, a do wywaru włóż galantynę. Gotuj około godziny. Ostudź w wywarze, wyjmij, pokrój na ukośne porcje i ułóż na półmisku.

4.    Wywar przecedź, wymieszaj z koncentratem i białkiem. Zagotuj, ubijając trzepaczką. Dodaj namoczoną w małej ilości wody żelatyną. Tężejącą galaretką zalej galantynę. Gdy zastygnie udekoruj żurawiną i cząstkami pomarańczy.

5.   Dodatkowe porady

6.    Czas przygotowania 40 minut.

7.    1porcja zawiera około 260 kalorii.

 

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

 

Składniki

§  1 gęś (2-3 kg)

§  2 ząbki czosnku

§  2 łyżki majeranku

§  sól

NADZIENIE:

§  30 dag kaszy gryczanej

§  15 dag wątróbek drobiowych

§  1 pietruszka (10 dag)

§  1 marchew (12 dag)

§  2 cebule (20 dag)

§  2 jajka

§  2 łyżki masła

§  2 ząbki czosnku

§  3 suszone grzyby (2-3 dag)

§  2 łyżki natki pietruszki

§  1 łyżka koperku

§  pieprz

 

Przygotowanie

Gęś umyć i osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę rozciąć od strony grzbietu i wyjąć wszystkie kości, tak aby mięso pozostało przy skórze. Pozostawić jedynie kości udowe i skrzydeł. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i solą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.

Przygotować nadzienie: grzyby umyć i namoczyć. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Kości, skrzydełka i szyjkę włożyć do garnka, wlać1 litr zimnej wody, dodać warzywa, 1 cebulę, grzyby, sól, pieprz i gotować około 1 godz. Wywar przecedzić. Kaszę wypłukać, osaczyć na sitku i ugotować w wywarze - na sypko. Wątróbki umyć, osaczyć i drobno pokroić. Pozostałą cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle razem z wątróbkami. Z białek ubić pianę. Kaszę wymieszać z żółtkami, wątróbką, natką, koperkiem, solą i pieprzem i połączyć z pianą.
Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C i piec około 2 godz. Gdy gęś się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C. Często podlewać wodą, a później wytworzonym sosem.

Upieczoną gęś pokroić wraz z nadzieniem na grube plastry.

 

Gęś z jabłkami

Składniki

§  1 gęś (4 kg)

§  75 dag kwaśnych jabłek (reneta)

§  2 łyżki majeranku

§  1 łyżka cukru

§  5 łyżek oleju

§  sól

§  pieprz

do przybrania:

§  borówki

§  liście sałaty

§  natka pietruszki

Przygotowanie

Sprawioną gęś namoczyć w zimnej wodzie na noc, po czym oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem oraz połową majeranku i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, wymieszać z pozostałym majerankiem, cukrem i szczyptą soli.

Gęś wypełnić jabłkami, spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i piec 3-4 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Gęś polewać wodą, a później sosem od pieczenia.

Upieczoną podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami.

Przybrać borówkami, liśćmi sałaty i natką pietruszki.

Podawać ze smażonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.

 

Indyk pieczony z nadzieniem

Składniki

§  1 indyk (3-4 kg)

§  4 łyżki masła

§  3 łyżki śmietany

§  sól

NADZIENIE:

§  wątróbka indyka

§  10 dag bułki tartej

§  3 łyżki masła

§  3 jajka

§  6 dag rodzynek

§  6 dag migdałów

§  2-3 łyżki śmietany 12-procentowej

§  po szczypcie mielonego białego pieprzu, startej gałki muszkatołowej

§  2 utłuczone goździki

§  1/2 łyżki cukru lub 1 łyżeczka miodu

§  sól

 

Przygotowanie

Indyka sprawić. Naciąć skórę nóg wokół stawu kolanowego i wyciągnąć ścięgna. Indyka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pozostawić co najmniej na 2 godz.

Przygotować nadzienie: rodzynki umyć. namoczyć w herbacie. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Wątróbkę opłukać, osaczyć, posiekać, dodać miękkie masło oraz żółtka i dokładnie utrzeć. Wymieszać z bułką tartą, dodając ją porcjami. Wrzucić rodzynki i migdały, doprawić cukrem, pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami i solą. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z nadzieniem. Gdyby nie było dostatecznie pulchne, dodać śmietany. Nadzieniem wypełnić podgardle i zaszyć otwór. Jeśli trochę nadzienia pozostanie, można włożyć je do wnętrza indyka.

Na dno brytfanny wlać część stopionego masła, tuszkę ułożyć grzbietem do dołu, polać pozostałym masłem i wodą (1/4 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Początkowo piec bez przykrycia, polewając często sosem od pieczenia, potem przykryć brytfannę pokrywą lub folią aluminiową i piec około 1 godz. Następnie zmniejszyć ogień i nadal piec w temperaturze 170-180°C. Podczas pieczenia wyparowany sos uzupełniać wodą i polewać nim indyka. Można ustawić w piekarniku rondelek z wodą. Czas pieczenia wynosi około 40 min na kilogram tuszki. Im starszy ptak, tym dłużej należy go piec. Pod koniec pieczenia posmarować indyka śmietaną, co nada mu chrupkość i doda smakowitości.

Po upieczeniu położyć indyka na dużej desce i pokroić. Jeśli trzeba, pokrojone kawałki mięsa podgrzać w sosie od pieczenia. Resztę sosu podać w sosjerce. Podawać ze smażonymi borówkami, pieczonymi kulkami z ziemniaków albo ryżem.

 

Kaczka pieczona, nadziewana jabłkami

 

Składniki

§  1 kaczka (1,5 kg)

§  60 dag ziemniaków

§  60 dag jabłek (złote lub szare renety, antonówki)

§  1 łyżka smalcu

§  2 łyżeczki majeranku

§  sól

§  pieprz

do przybrania:

§  jabłko

§  borówki do mięsa

§  kilka liści sałaty

§  gałązki natki pietruszki

§  Przygotowanie

§  Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, polową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże, przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem. Kaczkę wypełnić luźno jabłkami, zaszyć, przełożyć do brytfanny, posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Mięso i ziemniaki lekko oprószyć solą i pieprzem.

§  Piec 1 godz. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać połówkami jabłek wypełnionych borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.

 

Kulki drobiowe z farszem

 

Składniki

§  3 duże piersi z kurczaka

§  20 dag sera żółtego

§  kilka oliwek bez pestek

§  kilka suszonych śliwek

§  łyżka żurawiny

§  bułka tarta

§  2 jajka

§  olej

§  sól

§  pieprz

Przygotowanie

1.    Dzień wcześniej piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój na plastry. Oprósz solą i pieprzem, przykryj. Wstaw na noc do lodówki. Ser pokrój w małą kostkę. Na plastrach mięsa na środku ułóż oliwki, śliwki i żurawinę.

2.    Brzegi mięsa załóż do środka, bardzo ściśle zwiń, formując kulki. Jaja roztrzep. Kulki panieruj w jajku i bułce tartej.

3.    Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni. Włóż kulki, smaż do momentu, gdy kulki lekko się zrumienią. Wyjmij, osącz z oleju na papierowym ręczniku. Kulki ułóż w lekko natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Małe kulki nadają się na przekąskę, duże na obiad.

Dodatkowe porady

Czas przygotowania 45 minut.

 

 

 

Kurczak w syropie klonowym

Składniki

§  12 nóżek kurczaka

§  łyżka soli

§  świeżo mielony czarny pieprz

§  5 łyżek syropu klonowego

§  łyżka cukru

§  skórka otarta z 1 pomarańczy

§  sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

§  2 łyżki pikantnego keczupu

§  łyżka sosu sojowego

Przygotowanie

1.    Nóżki kurczaka umyj, osusz. Następnie, nie zdejmując z nich skórki, natrzyj je solą połączoną z drobno zmielonym czarnym pieprzem. Nóżki ułóż jedną obok drugiej w szklanym naczyniu.

2.    Pomarańczę sparz, odczekaj, aż ostygnie. Wytrzyj ją do sucha i zetrzyj z całego owocu skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przekrój ją na pół i z połowy owocu wyciśnij sok. Przecedź go, nie pozostały w soku żadne pestki. Do małego szklanego naczynia wlej syrop klonowy, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, pikantny keczup oraz sos sojowy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj łyżeczką.

3.    Marynatą polej nóżki. Naczynie przykryj folią spożywczą i pozostaw w chłodnym miejscu na całą noc.

4.    Następnego dnia nóżki wyjmij z lodówki. Sprawdź czy całe pokryte są maceratą. Piecz je w piekarniku na złotobrązowy kolor w temperaturze 180 stopni C. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.

Dodatkowe porady

Czas przygotowania 30 minut + oczekiwanie. 1 porcja zawiera 360 kalorii.

 

Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki

§  pierś kurczaka

§  strąk czerwonej papryki

§  strąk zielonej papryki

§  10 dag mrożonej fasolki szparagowej

§  olej

§  30 dag pieczarek

§  20 dag śmietany 18%

§  10 dag kaszy gryczanej

§  sól

§  pieprz

Przygotowanie

1.    Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Osącz.

2.    Kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw. Usmaż na oleju. Papryki oczyść, umyj, pokrój na małe kawałki. Pieczarki obierz, drobno pokrój. Razem z papryką i mrożoną fasolką podduś na oleju. Dodaj kaszę, kurczaka i śmietanę, wymieszaj, podduś. Przypraw do smaku.

 

Kurczęta po polsku

Składniki

§  2 kurczaki po 60-70 dag

§  2 żołądki z kurcząt

§  4 łyżki masła

§  sól

NADZIENIE:

§  1 czerstwa bułka kajzerka

§  1/2 szklanki mleka

§  2 wątróbki z kurcząt

§  2 jajka

§  2 łyżki masła

§  2 łyżki posiekanego koperku

§  4-5 łyżek bułki tartej

§  cukier

§  sól

do przybrania:

§  plasterki ogórka

§  liście sałaty lub gałązki natki pietruszki

Przygotowanie

Kurczaki sprawić, umyć i osaczyć. Posolić w środku i na wierzchu, odstawić na 2 godz. w zimne miejsce.

 

Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Wątróbki i odciśniętą bułkę zemleć lub zmiksować. Masło utrzeć z żółtkami, dodać wątróbki, koperek, bułkę tartą, sól, szczyptę cukru, nadal ucierając na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać delikatnie z nadzieniem. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dosypać bułki tartej, jeśli za gęste - wlać mleka.

Do wnętrza każdego kurczaka włożyć żołądek i połowę nadzienia. Skórkę na brzuchu zaszyć białą nitką. Tuszki ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z 2 łyżkami masła rozpuszczonego na dnie. Piec kurczęta 40-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C. Podczas pieczenia tuszki polewać wytworzonym sosem i skrapiać przegotowaną wodą. Na 20 min przed końcem pieczenia posmarować kurczaki pozostałym masłem. Upieczone kurczaki przekroić na pół wraz z nadzieniem, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, składając w całość, polać sosem od pieczenia i przybrać plasterkami ogórka.

Podawać z młodymi ziemniakami ze świeżym masłem i koperkiem oraz z mizerią.

 

Mielone kotleciki drobiowe

 

Składniki

§  30 dag gulaszowego mięsa drobiowego

§  30 dag serc drobiowych

§  30 dag żołądków drobiowych

§  20 dag wątróbki drobiowej

§  2 jajka

§  2 czerstwe bułki

§  1 szklanka mleka

§  2 pęczki natki pietruszki

§  pieprz

§  pieprz ziołowy

§  sól

§  bułka tarta do obtaczania

§  olej

Przygotowanie

1.    Bułki namocz 15 minut w zimnym mleku. Dokładnie odciskamy.

2.    Mięso gulaszowe, serca, żołądki i wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

3.    Do mięsa wbijamy jajka, dodajemy rozdrobnione bułki i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym oleju.

 

Nadziewane ziemniaki z filetem

Składniki

§  2 duże ziemniaki

§  Filet z kurczaka

§  20 dag pieczarek

§  plasterek żółtego sera

§  2 - 3 plasterki szynki

§  bułka tarta

§  vegeta

§  sól

§  pieprz

§  jajko

§  mąka

§  pomidor

§  olej

§  kilka listków bazylii

§  keczup

Przygotowanie

1.    Ziemniaki myjemy i cienko obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przekrawamy wzdłuż na pół-środki wydrążamy.

2.    Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i smażymy na oleju. Połowę, mieszamy z pokrojonym miąższem ziemniaków, szynką i bułką tartą. Doprawiamy. Faszerujemy ziemniaki.

3.    Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy resztę pieczarek i żółty ser. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, aż ser się roztopi. Podajemy z ziemniakami. Dekorujemy bazylią, keczupem i pokrojonymi w plastry pomidorem.

 

Pierogi pieczone z kurczakiem

Składniki

§  3 filety z piersi kurczaka

§  1/2 cebuli

§  2 ząbki czosnku

§  1 łyżka masła

§  olej

§  2 kostki wołowe

§  20 dag serka śmietankowego

§  2,5 szklanki mąki

§  2 jajka

§  bułka tarta

§  sól

§  pieprz

Przygotowanie

1.    Cebulę i czosnek pokrój, włóż do garnka. Dodaj filety, masło i kostki wołowe, oprósz solą, wlej 4 szklanki wody. Ugotuj. Mięso pokrój.

2.    Odmierz 3 szklanki wywaru, zagotuj. Wsyp mąkę, mieszając, gotuj. Ostudź. Dodaj 2 żółtka, połącz. Rozwałkuj, wytnij kółka. Na każdym ułóż mięso i kawałki serka, zlep brzegi. Pierogi panieruj w białku i bułce tartej. Usmaż na oleju.

Dodatkowe porady

Czas przygotowania 50 minut.

 

 

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki

§  50 dag mielonego mięsa z indyka

§  2 marchewki

§  pietruszka

§  1/4 selera

§  jajko

§  czerstwa bułka

§  duży pęczek koperku

§  3 - 4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych

§  sól

§  pieprz

§  vegeta

§  kostka rosołowa

§  łyżka śmietany 18%

Przygotowanie

1.    Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.

2.    Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w otrębach.

3.    Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy około 35 minut. Wyjmujemy.

4.    Do wywaru wykruszamy kostkę i wsypujemy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety, gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodatkowe porady

Do pulpetów można wykorzystać włoszczyznę z rosołu. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go mąką. Będzie jeszcze bardziej dietetyczny, gdy śmietanę zastąpimy jogurtem naturalnym.

 

 

Udka z kaszą i ryżem

Składniki

§  10-12 podudzi z kurczaka

§  woreczek ryżu

§  woreczek kaszy gryczanej

§  2-3 marchewki

§  olej

§  przyprawa do kurczaka

§  vegeta

§  pieprz

§  ostra mielona papryka

 

Przygotowanie

1.    Podudzia myjemy, usuwamy kości, zostawiając końcówkę z wyższej strony, żeby farsz się nie wydostał. Oprószamy przyprawami.

2.    Ryż i kaszę gotujemy około 20 minut. Osączamy.

3.    Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z ryżem i kaszą. Doprawiamy vegetą i pieprzem na pikantnie. Udka dość ciasno napełniamy farszem.

4.    Udka układamy na blasze wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową. Pieczemy około godziny w temperaturze około 200 stopni C. Od czasu do czasu podlewamy gorąca wodą.

Dodatkowe porady

Czas przygotowania 1 godzina 40 minut.

 

Wątróbka z jabłkami i cebulą

Składniki

§  1/2 kg wątróbki drobiowej

§  jabłko

§  2 cebule

§  vegeta

§  sól

§  pieprz

§  olej

§  kilka gałązek natki pietruszki

 

Przygotowanie

1.    Wątróbkę myjemy, usuwamy błony i osuszamy na papierowym ręczniku.

2.    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oprószamy vegetą. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wkładamy wątróbkę. Smażymy z obu stron, aż zmięknie i nie będzie wypływał z niej sok. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3.    Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki (gniazdo nasienne usuwamy). Dodajemy do wątróbki. Delikatnie mieszając, smażymy na małym ogniu 3 minuty.

4.    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Posypujemy wątróbkę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Zapiekanka drobiowa z brukselką

Składniki

§  50 dag mielonego indyka

§  30 dag brukselki

§  3 duże ząbki czosnku

§  łyżka oleju

§  łyżka mąki

§  łyżka masła

§  szklanka śmietany

§  szklanka mleka

§  vegeta

§  serek topiony

§  sól

§  pieprz

Przygotowanie

1.    Mielone mięso podsmaż na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem.

2.    Brukselkę oczyść, wrzuć na 12 minut do posolonego wrzątku i odcedź.

3.    W natłuszczonej formie, żaroodpornej, rozsmaruj mięso, na nim ułóż brukselkę .

4.    W rondelku stóp masło, oprósz mąką. Mieszając powoli dolej mleko i śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, dodaj pokrojony serek i rozpuść go. Sosem zalej składniki w formie. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

No comments:

facebook