Drobiowe kulki z owocami
Składniki
§
60 dag piersi kurczaka
§
3 łyżki pasty tandoori
§
pęczek dymki
§
25 dag ryżu
§
kalafior
§
puszka mango
§
2 łyżki oleju
§
150 ml jogurtu naturalnego
§
15 dag majonezu
§
łyżka nasion sezamu
Przygotowanie
1.
Mięso umyj i pokrój w paski. Posmaruj 2
łyżkami pasty tandoori, przykryj i wstaw do lodówki.
2.
Ryż ugotuj, ostudź, dymki grubo
posiekaj. Kalafior podziel na różyczki, krótko obgotuj (5 minut). Warzywa
wymieszaj z ryżem i pokrojonym mango.
3.
Paski mięsa zwiń i uformuj kulki. Smaż
na rozgrzanym oleju. Gdy będą zrumienione, wyjmij je i posyp sezamem.
4.
Przygotuj sos: jogurt połącz z majonezem
i reszta pasty tandoori.
5.
Kulki poukładaj na wierzchach. Udekoruj
listkami bazylii. Sos podaj osobno.
Galantyna z kurczaka
Składniki
§
cały kurczak
§
25 dag mięsa z piersi kurczaka
§
10 dag babki drożdżowej
§
1/3 szklanki śmietany
§
10 dag rodzynek
§
łyżeczka tartego chrzany
§
2 jajka
§
białko do klarowania
§
włoszczyzna
§
łyżeczka koncentratu pomidorowego
§
3 łyżki żelatyny
§
żurawina do dekoracji
§
pomarańcza do dekoracji
Przygotowanie
1.
Od tuszki kurczaka oddziel skórę z
mięsem. Cały płat oczyść, opłucz. Wytrybuj udka. Okrawki mięsa i filet pokrój,
zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie babką. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem i
żółtkami. Dopraw. Wymieszaj z pianą ubitą z białek.
2.
Mięso rozsmaruj na płacie mięsa ze
skórą. Zwiń roladę, zwiąż jak baleron.
3.
Oczyść warzywa, dodaj kości z kury i
gotuj 25 minut. Wyjmij kości, a do wywaru włóż galantynę. Gotuj około godziny.
Ostudź w wywarze, wyjmij, pokrój na ukośne porcje i ułóż na półmisku.
4.
Wywar przecedź, wymieszaj z koncentratem
i białkiem. Zagotuj, ubijając trzepaczką. Dodaj namoczoną w małej ilości wody
żelatyną. Tężejącą galaretką zalej galantynę. Gdy zastygnie udekoruj żurawiną i
cząstkami pomarańczy.
5. Dodatkowe porady
6. Czas przygotowania 40
minut.
7. 1porcja zawiera około
260 kalorii.
Gęś nadziewana kaszą gryczaną
Składniki
§
1 gęś (2-3 kg)
§
2 ząbki czosnku
§
2 łyżki majeranku
§
sól
NADZIENIE:
§
30 dag kaszy gryczanej
§
15 dag wątróbek drobiowych
§
1 pietruszka (10 dag)
§
1 marchew (12 dag)
§
2 cebule (20 dag)
§
2 jajka
§
2 łyżki masła
§
2 ząbki czosnku
§
3 suszone grzyby (2-3 dag)
§
2 łyżki natki pietruszki
§
1 łyżka koperku
§
pieprz
Przygotowanie
Gęś umyć i osuszyć,
odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę rozciąć od strony grzbietu i wyjąć
wszystkie kości, tak aby mięso pozostało przy skórze. Pozostawić jedynie kości
udowe i skrzydeł. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso natrzeć czosnkiem,
majerankiem i solą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
Przygotować nadzienie: grzyby umyć i
namoczyć. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Kości, skrzydełka i szyjkę włożyć do
garnka, wlać1 litr zimnej wody, dodać warzywa, 1 cebulę, grzyby, sól, pieprz i
gotować około 1 godz. Wywar przecedzić. Kaszę wypłukać, osaczyć na sitku i
ugotować w wywarze - na sypko. Wątróbki umyć, osaczyć i drobno pokroić.
Pozostałą cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle razem z wątróbkami. Z
białek ubić pianę. Kaszę wymieszać z żółtkami, wątróbką, natką, koperkiem, solą
i pieprzem i połączyć z pianą.
Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C i piec około 2 godz. Gdy gęś się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C. Często podlewać wodą, a później wytworzonym sosem.
Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250°C i piec około 2 godz. Gdy gęś się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C. Często podlewać wodą, a później wytworzonym sosem.
Upieczoną gęś pokroić
wraz z nadzieniem na grube plastry.
Gęś z jabłkami
Składniki
§
1 gęś (4 kg)
§
75 dag kwaśnych jabłek (reneta)
§
2 łyżki majeranku
§
1 łyżka cukru
§
5 łyżek oleju
§
sól
§
pieprz
do przybrania:
§
borówki
§
liście sałaty
§
natka pietruszki
Przygotowanie
Sprawioną gęś namoczyć
w zimnej wodzie na noc, po czym oczyścić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem
oraz połową majeranku i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Jabłka obrać,
podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, wymieszać z pozostałym
majerankiem, cukrem i szczyptą soli.
Gęś wypełnić jabłkami,
spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, polać olejem i piec 3-4
godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Gęś polewać wodą, a później sosem od pieczenia.
Gęś polewać wodą, a później sosem od pieczenia.
Upieczoną podzielić na
porcje, ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami.
Przybrać borówkami,
liśćmi sałaty i natką pietruszki.
Podawać ze smażonymi
ziemniakami i czerwoną kapustą.
Indyk pieczony z nadzieniem
Składniki
§
1 indyk (3-4 kg)
§
4 łyżki masła
§
3 łyżki śmietany
§
sól
NADZIENIE:
§
wątróbka indyka
§
10 dag bułki tartej
§
3 łyżki masła
§
3 jajka
§
6 dag rodzynek
§
6 dag migdałów
§
2-3 łyżki śmietany 12-procentowej
§
po szczypcie mielonego białego pieprzu,
startej gałki muszkatołowej
§
2 utłuczone goździki
§
1/2 łyżki cukru lub 1 łyżeczka miodu
§
sól
Przygotowanie
Indyka sprawić. Naciąć
skórę nóg wokół stawu kolanowego i wyciągnąć ścięgna. Indyka dokładnie umyć,
osuszyć, natrzeć solą i pozostawić co najmniej na 2 godz.
Przygotować nadzienie: rodzynki umyć.
namoczyć w herbacie. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie
paski. Wątróbkę opłukać, osaczyć, posiekać, dodać miękkie masło oraz żółtka i
dokładnie utrzeć. Wymieszać z bułką tartą, dodając ją porcjami. Wrzucić
rodzynki i migdały, doprawić cukrem, pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami i
solą. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z nadzieniem.
Gdyby nie było dostatecznie pulchne, dodać śmietany. Nadzieniem wypełnić
podgardle i zaszyć otwór. Jeśli trochę nadzienia pozostanie, można włożyć je do
wnętrza indyka.
Na dno brytfanny wlać
część stopionego masła, tuszkę ułożyć grzbietem do dołu, polać pozostałym
masłem i wodą (1/4 szklanki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
200°C. Początkowo piec bez przykrycia, polewając często sosem od pieczenia,
potem przykryć brytfannę pokrywą lub folią aluminiową i piec około 1 godz.
Następnie zmniejszyć ogień i nadal piec w temperaturze 170-180°C. Podczas
pieczenia wyparowany sos uzupełniać wodą i polewać nim indyka. Można ustawić w
piekarniku rondelek z wodą. Czas pieczenia wynosi około 40 min na kilogram
tuszki. Im starszy ptak, tym dłużej należy go piec. Pod koniec pieczenia
posmarować indyka śmietaną, co nada mu chrupkość i doda smakowitości.
Po upieczeniu położyć
indyka na dużej desce i pokroić. Jeśli trzeba, pokrojone kawałki mięsa podgrzać
w sosie od pieczenia. Resztę sosu podać w sosjerce. Podawać ze smażonymi
borówkami, pieczonymi kulkami z ziemniaków albo ryżem.
Kaczka pieczona, nadziewana jabłkami
Składniki
§
1 kaczka (1,5 kg)
§
60 dag ziemniaków
§
60 dag jabłek (złote lub szare renety,
antonówki)
§
1 łyżka smalcu
§
2 łyżeczki majeranku
§
sól
§
pieprz
do przybrania:
§
jabłko
§
borówki do mięsa
§
kilka liści sałaty
§
gałązki natki pietruszki
§ Przygotowanie
§ Kaczkę umyć, osuszyć,
odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, polową majeranku i
odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże,
przekroić na pół. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić
z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem. Kaczkę wypełnić luźno
jabłkami, zaszyć, przełożyć do brytfanny, posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami.
Mięso i ziemniaki lekko oprószyć solą i pieprzem.
§ Piec 1 godz. 30 min w
piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C i kilkakrotnie podlewać
wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć
jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt
tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać połówkami
jabłek wypełnionych borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.
Kulki drobiowe z farszem
Składniki
§
3 duże piersi z kurczaka
§
20 dag sera żółtego
§
kilka oliwek bez pestek
§
kilka suszonych śliwek
§
łyżka żurawiny
§
bułka tarta
§
2 jajka
§
olej
§
sól
§
pieprz
Przygotowanie
1.
Dzień wcześniej piersi kurczaka umyj,
osusz, pokrój na plastry. Oprósz solą i pieprzem, przykryj. Wstaw na noc do
lodówki. Ser pokrój w małą kostkę. Na plastrach mięsa na środku ułóż oliwki,
śliwki i żurawinę.
2.
Brzegi mięsa załóż do środka, bardzo
ściśle zwiń, formując kulki. Jaja roztrzep. Kulki panieruj w jajku i bułce
tartej.
3.
Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni.
Włóż kulki, smaż do momentu, gdy kulki lekko się zrumienią. Wyjmij, osącz z
oleju na papierowym ręczniku. Kulki ułóż w lekko natłuszczonym żaroodpornym
naczyniu. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Małe kulki nadają się na
przekąskę, duże na obiad.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 45
minut.
Kurczak w syropie klonowym
Składniki
§
12 nóżek kurczaka
§
łyżka soli
§
świeżo mielony czarny pieprz
§
5 łyżek syropu klonowego
§
łyżka cukru
§
skórka otarta z 1 pomarańczy
§
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
§
2 łyżki pikantnego keczupu
§
łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
1.
Nóżki kurczaka umyj, osusz. Następnie,
nie zdejmując z nich skórki, natrzyj je solą połączoną z drobno zmielonym
czarnym pieprzem. Nóżki ułóż jedną obok drugiej w szklanym naczyniu.
2.
Pomarańczę sparz, odczekaj, aż ostygnie.
Wytrzyj ją do sucha i zetrzyj z całego owocu skórkę na tarce o drobnych
oczkach. Przekrój ją na pół i z połowy owocu wyciśnij sok. Przecedź go, nie
pozostały w soku żadne pestki. Do małego szklanego naczynia wlej syrop klonowy,
dodaj cukier, skórkę pomarańczową, pikantny keczup oraz sos sojowy. Wszystkie
składniki starannie wymieszaj łyżeczką.
3.
Marynatą polej nóżki. Naczynie przykryj
folią spożywczą i pozostaw w chłodnym miejscu na całą noc.
4.
Następnego dnia nóżki wyjmij z lodówki.
Sprawdź czy całe pokryte są maceratą. Piecz je w piekarniku na złotobrązowy
kolor w temperaturze 180 stopni C. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 30
minut + oczekiwanie. 1 porcja zawiera 360 kalorii.
Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki
§
pierś kurczaka
§
strąk czerwonej papryki
§
strąk zielonej papryki
§
10 dag mrożonej fasolki szparagowej
§
olej
§
30 dag pieczarek
§
20 dag śmietany 18%
§
10 dag kaszy gryczanej
§
sól
§
pieprz
Przygotowanie
1.
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.
Osącz.
2.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę,
przypraw. Usmaż na oleju. Papryki oczyść, umyj, pokrój na małe kawałki.
Pieczarki obierz, drobno pokrój. Razem z papryką i mrożoną fasolką podduś na
oleju. Dodaj kaszę, kurczaka i śmietanę, wymieszaj, podduś. Przypraw do smaku.
Kurczęta po polsku
Składniki
§
2 kurczaki po 60-70 dag
§
2 żołądki z kurcząt
§
4 łyżki masła
§
sól
NADZIENIE:
§
1 czerstwa bułka kajzerka
§
1/2 szklanki mleka
§
2 wątróbki z kurcząt
§
2 jajka
§
2 łyżki masła
§
2 łyżki posiekanego koperku
§
4-5 łyżek bułki tartej
§
cukier
§
sól
do przybrania:
§
plasterki ogórka
§
liście sałaty lub gałązki natki
pietruszki
Przygotowanie
Kurczaki sprawić, umyć
i osaczyć. Posolić w środku i na wierzchu, odstawić na 2 godz. w zimne miejsce.
Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w
mleku i odcisnąć. Wątróbki i odciśniętą bułkę zemleć lub zmiksować. Masło
utrzeć z żółtkami, dodać wątróbki, koperek, bułkę tartą, sól, szczyptę cukru,
nadal ucierając na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać
delikatnie z nadzieniem. Jeśli nadzienie jest za rzadkie, dosypać bułki tartej,
jeśli za gęste - wlać mleka.
Do wnętrza każdego
kurczaka włożyć żołądek i połowę nadzienia. Skórkę na brzuchu zaszyć białą
nitką. Tuszki ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z 2 łyżkami masła
rozpuszczonego na dnie. Piec kurczęta 40-60 min w piekarniku nagrzanym do
temperatury 190-200°C. Podczas pieczenia tuszki polewać wytworzonym sosem i
skrapiać przegotowaną wodą. Na 20 min przed końcem pieczenia posmarować
kurczaki pozostałym masłem. Upieczone kurczaki przekroić na pół wraz z
nadzieniem, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, składając w całość,
polać sosem od pieczenia i przybrać plasterkami ogórka.
Podawać z młodymi
ziemniakami ze świeżym masłem i koperkiem oraz z mizerią.
Mielone kotleciki drobiowe
Składniki
§
30 dag gulaszowego mięsa drobiowego
§
30 dag serc drobiowych
§
30 dag żołądków drobiowych
§
20 dag wątróbki drobiowej
§
2 jajka
§
2 czerstwe bułki
§
1 szklanka mleka
§
2 pęczki natki pietruszki
§
pieprz
§
pieprz ziołowy
§
sól
§
bułka tarta do obtaczania
§
olej
Przygotowanie
1.
Bułki namocz 15 minut w zimnym mleku.
Dokładnie odciskamy.
2.
Mięso gulaszowe, serca, żołądki i
wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
3.
Do mięsa wbijamy jajka, dodajemy
rozdrobnione bułki i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i wyrabiamy na
jednolitą masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu
stron na średnio rozgrzanym oleju.
Nadziewane ziemniaki z filetem
Składniki
§
2 duże ziemniaki
§
Filet z kurczaka
§
20 dag pieczarek
§
plasterek żółtego sera
§
2 - 3 plasterki szynki
§
bułka tarta
§
vegeta
§
sól
§
pieprz
§
jajko
§
mąka
§
pomidor
§
olej
§
kilka listków bazylii
§
keczup
Przygotowanie
1.
Ziemniaki myjemy i cienko obieramy.
Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przekrawamy wzdłuż na pół-środki
wydrążamy.
2.
Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki
oczyszczamy i smażymy na oleju. Połowę, mieszamy z pokrojonym miąższem
ziemniaków, szynką i bułką tartą. Doprawiamy. Faszerujemy ziemniaki.
3.
Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy.
Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
z obu stron. Kładziemy resztę pieczarek i żółty ser. Zapiekamy w temperaturze
180 stopni, aż ser się roztopi. Podajemy z ziemniakami. Dekorujemy bazylią,
keczupem i pokrojonymi w plastry pomidorem.
Pierogi pieczone z kurczakiem
Składniki
§
3 filety z piersi kurczaka
§
1/2 cebuli
§
2 ząbki czosnku
§
1 łyżka masła
§
olej
§
2 kostki wołowe
§
20 dag serka śmietankowego
§
2,5 szklanki mąki
§
2 jajka
§
bułka tarta
§
sól
§
pieprz
Przygotowanie
1.
Cebulę i czosnek pokrój, włóż do garnka.
Dodaj filety, masło i kostki wołowe, oprósz solą, wlej 4 szklanki wody. Ugotuj.
Mięso pokrój.
2.
Odmierz 3 szklanki wywaru, zagotuj. Wsyp
mąkę, mieszając, gotuj. Ostudź. Dodaj 2 żółtka, połącz. Rozwałkuj, wytnij
kółka. Na każdym ułóż mięso i kawałki serka, zlep brzegi. Pierogi panieruj w
białku i bułce tartej. Usmaż na oleju.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 50
minut.
Pulpety w sosie koperkowym
Składniki
§
50 dag mielonego mięsa z indyka
§
2 marchewki
§
pietruszka
§
1/4 selera
§
jajko
§
czerstwa bułka
§
duży pęczek koperku
§
3 - 4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
§
sól
§
pieprz
§
vegeta
§
kostka rosołowa
§
łyżka śmietany 18%
Przygotowanie
1.
Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej
ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy w
wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
2.
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę,
łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy
niewielkie kulki i obtaczamy w otrębach.
3.
Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy
około 35 minut. Wyjmujemy.
4.
Do wywaru wykruszamy kostkę i wsypujemy
pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety,
gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodatkowe porady
Do pulpetów można
wykorzystać włoszczyznę z rosołu. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go
mąką. Będzie jeszcze bardziej dietetyczny, gdy śmietanę zastąpimy jogurtem
naturalnym.
Udka z kaszą i ryżem
Składniki
§
10-12 podudzi z kurczaka
§
woreczek ryżu
§
woreczek kaszy gryczanej
§
2-3 marchewki
§
olej
§
przyprawa do kurczaka
§
vegeta
§
pieprz
§
ostra mielona papryka
Przygotowanie
1.
Podudzia myjemy, usuwamy kości,
zostawiając końcówkę z wyższej strony, żeby farsz się nie wydostał. Oprószamy
przyprawami.
2.
Ryż i kaszę gotujemy około 20 minut.
Osączamy.
3.
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Mieszamy z ryżem i kaszą. Doprawiamy vegetą i pieprzem
na pikantnie. Udka dość ciasno napełniamy farszem.
4.
Udka układamy na blasze wyłożonej
natłuszczoną folią aluminiową. Pieczemy około godziny w temperaturze około 200
stopni C. Od czasu do czasu podlewamy gorąca wodą.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 1
godzina 40 minut.
Wątróbka z jabłkami i cebulą
Składniki
§
1/2 kg wątróbki drobiowej
§
jabłko
§
2 cebule
§
vegeta
§
sól
§
pieprz
§
olej
§
kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie
1.
Wątróbkę myjemy, usuwamy błony i
osuszamy na papierowym ręczniku.
2.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Oprószamy vegetą. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wkładamy wątróbkę. Smażymy z
obu stron, aż zmięknie i nie będzie wypływał z niej sok. Doprawiamy solą i
pieprzem do smaku.
3.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki
(gniazdo nasienne usuwamy). Dodajemy do wątróbki. Delikatnie mieszając, smażymy
na małym ogniu 3 minuty.
4.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i
siekamy. Posypujemy wątróbkę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Zapiekanka drobiowa z brukselką
Składniki
§
50 dag mielonego indyka
§
30 dag brukselki
§
3 duże ząbki czosnku
§
łyżka oleju
§
łyżka mąki
§
łyżka masła
§
szklanka śmietany
§
szklanka mleka
§
vegeta
§
serek topiony
§
sól
§
pieprz
Przygotowanie
1.
Mielone mięso podsmaż na oleju, dodaj
przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
2.
Brukselkę oczyść, wrzuć na 12 minut do
posolonego wrzątku i odcedź.
3.
W natłuszczonej formie, żaroodpornej,
rozsmaruj mięso, na nim ułóż brukselkę .
4.
W rondelku stóp masło, oprósz mąką.
Mieszając powoli dolej mleko i śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, dodaj pokrojony
serek i rozpuść go. Sosem zalej składniki w formie. Zapiekaj 30 minut w
temperaturze 200 stopni C.
No comments:
Post a Comment