Mazurek makowy z polewą migdałową
Składniki
§
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
§
2 szklanki cukru pudru
§
40 dag masła lub margaryny
§
40 dag maku
§
3 jajka
§
1 esencja migdałowa
do wysmarowania formy:
§
1 łyżka tłuszczu
POLEWA:
§
1 szklanka cukru
§
sok z 1 cytryny
§
1 esencja migdałowa
Przygotowanie
Mak sparzyć, zostawić
na noc, następnie osączyć i zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na
gładką masę. Dodać esencję migdałową. Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz
makiem, dodać do masy żółtkowej, wymieszać.
Formę wysmarować
tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180°C.
Przygotować polewę: cukier z 1/2 szklanki
wody gotować do zgęstnienia, „na nitkę". Podczas gotowania szumować. Po
przestygnięciu utrzeć drewnianą łopatką do białości. Wlać sok z cytryny oraz
esencję i wymieszać.
Ostudzony mazurek
polać ciepłą polewą. Można przybrać owocami kandyzowanymi i figurkami z
marcepana
No comments:
Post a Comment