Tuesday 14 May 2013

Polski Mazurek makowy z polewą migdałową


Mazurek makowy z polewą migdałową




Składniki

§  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej

§  2 szklanki cukru pudru

§  40 dag masła lub margaryny

§  40 dag maku

§  3 jajka

§  1 esencja migdałowa

do wysmarowania formy:

§  1 łyżka tłuszczu

POLEWA:

§  1 szklanka cukru

§  sok z 1 cytryny

§  1 esencja migdałowa

 

Przygotowanie

Mak sparzyć, zostawić na noc, następnie osączyć i zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę. Dodać esencję migdałową. Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz makiem, dodać do masy żółtkowej, wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotować polewę: cukier z 1/2 szklanki wody gotować do zgęstnienia, „na nitkę". Podczas gotowania szumować. Po przestygnięciu utrzeć drewnianą łopatką do białości. Wlać sok z cytryny oraz esencję i wymieszać.

Ostudzony mazurek polać ciepłą polewą. Można przybrać owocami kandyzowanymi i figurkami z marcepana

 

No comments:

facebook