Tuesday 14 May 2013

polskie ciasto marchewkowe



Ciasto marchewkowe




Składniki

§  1/2 kg marchewek

§  4 jajka

§  2 szklanki cukru

§  2 szklanki mąki

§  1 i 1/4 szklanki oleju

§  2 łyżeczki proszku do pieczenia

§  2 łyżeczki cynamonu

§  sól

§  cukier puder do posypania

 

Przygotowanie

1.    Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę i olej. Dodaj marchewki, wsyp proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.

2.    Tortownicę natłuść, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 175 Stopni C. Ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Dodatkowe porady

Czas przygotowania 60 minut.

No comments:

facebook