Ciasto marchewkowe
Składniki
§
1/2 kg marchewek
§
4 jajka
§
2 szklanki cukru
§
2 szklanki mąki
§
1 i 1/4 szklanki oleju
§
2 łyżeczki proszku do pieczenia
§
2 łyżeczki cynamonu
§
sól
§
cukier puder do posypania
Przygotowanie
1.
Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce o
grubych oczkach. Jajka utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodawaj stopniowo
przesianą mąkę i olej. Dodaj marchewki, wsyp proszek do pieczenia i cynamon.
Wymieszaj.
2.
Tortownicę natłuść, posyp bułką tartą.
Wlej ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 175 Stopni C. Ostudź. Posyp cukrem
pudrem.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 60
minut.
No comments:
Post a Comment