Faworki i róże karnawałowe
Składniki
§
6 żółtek
§
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
§
20-25 dag mąki pszennej
§
1 łyżka spirytusu
do smażenia:
§
1 kg smalcu
do posypania:
§
1 szklanka cukru pudru
§
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
Przygotowanie
Żółtka wymieszać ze śmietaną.
Partiami dodawać przesianą mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i
nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je
bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć z ciasta wąskie paski (2,5 x 8
cm), kształtem przypominające równoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku
podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny
węzełek.
W rondlu mocno
rozgrzać smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany, wrzucając kawałek
ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć
faworki.
Wkładać na raz po 2-3
sztuki. Smażyć na jasno-złoty kolor, przewracając podczas smażenia. Usmażone
układać na bibułę do osączenia. Faworki przełożyć na półmisek i posypać cukrem
pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Z tego samego ciasta
można robić także róże karnawałowe. Ciasto należy cienko rozwałkować i
wykroić z niego krążki czterech wielkości. Każdy naciąć na obwodzie w pięciu
miejscach. Krążki smarować na środku białkiem, składać po cztery i sklejać,
mocno przyciskając środek palcami. Smażyć tak jak faworki.
No comments:
Post a Comment