Pączki z rumowym lukrem
Składniki
§
30 dag mąki tortowej
§
30 dag mąki krupczatki
§
szczypta soli
§
5 żółtek
§
250 ml mleka
§
5 dag cukru
§
4 dag drożdży
§
2 kieliszki rumu lub spirytusu
§
cukier waniliowy
§
10 dag masła
§
1 kg smalcu
§
marmolada morelowa
Przygotowanie
1.
Mąkę tortową i krupczatkę wsypujemy do
miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Do części letniego mleka wsypujemy
łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i odstawiamy, aby powstał zaczyn.
Pozostałe mleko ubijamy z żółtkami i cukrem w naczyniu zanurzonym w ciepłej
łaźni, aż masa zgęstnieje.
2.
Do zmieszanej mąki wlewamy zaczyn, ubite
z mlekiem żółtka, dodajemy rum, cukier waniliowy, letnie roztopione masło i
wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce, aby wyrosło. Po 30 minutach jeszcze raz ciasto dokładnie wyrabiamy i
ponownie odstawiamy, aby wyrosło.
3.
Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy
objętość, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i lekko wałkujemy na płat o
grubości 4 mm. Na połowie ciasta wykrawamy szklanką kółeczka, na nich pośrodku
kładziemy po łyżeczce marmolady, a następnie nakrywamy pozostałym płatem ciasta
i wycinamy szklanką pączki. Odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia.
4.
Pączki smażymy powoli z obydwu stron na
gorącym tłuszczu. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby obciekły z tłuszczu.
5.
Rum ucieramy z cukrem i łyżką ciepłej
wody i dekorujemy nim schłodzone pączki.
Dodatkowe porady
Smak lukru zależy od
dodatków. Można dodać np. sok z cytryny czy pomarańczy, esencję herbacianą z
rumem, koniakiem.
1 pączek zawiera 426 kalorii.
Czas przygotowania 60
minut.
Pascha
Składniki
§
1 kg zmielonego sera twarogowego
§
5 żółtek
§
200 g masła
§
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
§
300 g cukru
§
1 opakowanie cukru waniliowego
§
100 g rodzynek
§
100 g pokrojonych migdałów
§
100 g pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie
1.
5 żółtek utrzeć z 300 g cukru, dodać 1
szklankę śmietany. Podgrzewać na małym ogniu, uważając, by nie zagotować, stale
mieszając. Ściągnąć śmietanowo-jajeczną masę z ognia, dodać 200 g masła,
starannie wymieszać.
2.
Masę połączyć z 1 kg zmielonego twarogu,
100 g rodzynek,100 g migdałów, 100 g orzechów włoskich, cukrem waniliowym i
wymieszać.
3.
Durszlak wyłożyć gęstą gazą i na to
wylać masę. Przycisnąć deseczką i talerzykiem. Pozostawić aż wycieknie
serwatka.
4.
Masę serową przełożyć do foremki i
wstawić do lodówki. Przed podaniem można ozdobić wisienkami.
Dodatkowe porady
Czas przygotowania 40
minut + oczekiwanie. Składniki na 8 porcji. 1 porcja zawiera 400 kalorii.
Piernik staropolski
Składniki
Ciasto należy przygotować co najmniej na
miesiąc przed świętami Bożego Narodzenia, a piec 7-10 dni wcześniej!
CIASTO:
§
0,5 litra miodu (najlepiej prawdziwego,
ale może być sztuczny, utwardzony)
§
2 niepełne szklanki cukru
§
1 kostka (25 dag) margaryny lub smalcu
§
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
§
3 jajka
§
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
§
1/2 szklanki mleka
§
szczypta soli
PRZYPRAWY:
§
2 płaskie łyżeczki cynamonu
§
2 płaskie łyżeczki imbiru
§
1/2 łyżeczki pieprzu
§
1/2 łyżeczki goździków
§
1 czubata łyżka ciemnego kakao
BAKALIE:
§
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
lub mieszanych
§
1/2 szklanki posiekanej skórki
pomarańczowej smażonej w cukrze
§
1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie
Miód, cukier i tłuszcz
włożyć do garnka, powoli podgrzewać, stale mieszając, aż wszystkie składniki
się połączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę
rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyć i osaczyć. Ciasto
dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować kulę, włożyć ją
do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią plastykową
i okryć podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odstawić do
leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżami), ale nie
do lodówki!
Blachę do pieczenia
wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć warstwą grubości najwyżej 5
cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40-45 min w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180-200°C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w
ściereczkę i odstawić na 7-10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekroić na 2-3
warstwy, przełożyć powidłami zmieszanymi z orzechami i polać polewą
czekoladową.
Placek ze śliwkami
Składniki
§
1,2 kg śliwek węgierek
§
1/2 szklanki cukru
§
1 łyżeczka cynamonu
§
1 żółtko
CIASTO:
§
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
§
7 dag drożdży
§
1 i 1/4 szklanki mleka
§
2 jajka
§
1 łyżka cukru
§
12 dag roztopionego masła
Przygotowanie
Przygotować ciasto: mąkę przesiać do
miski. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, zostawić do wyrośnięcia, a
następnie wlać do mąki. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto, przykryć je
ściereczką i odstawić na 50 min.
2/3 ciasta rozwałkować
i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć,
wydrylować, ułożyć na cieście i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem.
Z reszty ciasta
uformować brzeg oraz kratkę i posmarować żółtkiem.
Piec 45 min w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Placuszki z pomarańczą
Składniki
§
17 dag serka wiejskiego
§
3 jajka
§
6 dag masła
§
pomarańcza
§
6 dag mąki pszennej
§
1 i 1/2 łyżki cukru
§
sól
§
szczypta cynamonu
§
łyżeczka proszku do pieczenia
§
olej do smażenia
Przygotowanie
1.
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek.
Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Odstaw w
chłodne miejsce. Masło roztop w rondelku i przestudź. Pomarańczę dokładnie
wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach,
następnie przekrój na pół i wyciśnij z każdej połówki sok.
2.
Do miski przełóż serek wiejski, żółtka,
przestudzone masło, łyżkę soku z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę. Następnie
dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon. Wszystko
dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodaj jeszcze
startą skórkę pomarańczową oraz ubite na sztywno białka i wszystko lekko
wymieszaj.
3.
Na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni
nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
4.
Po zdjęciu z patelni, placuszki układaj
na ręczniku papierowym. Gdy nie co przestygną i osączą z nadmiaru tłuszczu,
podawaj je ciepłe z syropem klonowym lub płynnym miodem.
Dodatkowe porady
Smakują wybornie z
plastrami soczystej pomarańczy i posypane wiórkami czekoladowymi.
Przygotowanie 30
minut. 1 porcja zawiera 250 kalorii.
Prowansalskie ciasto
żurawinowo-warzywne
Składniki
§
Ciasto:
§
25 dag mąki
§
łyżeczka soli
§
łyżeczka drożdży instant
§
10 łyżek wermutu
§
8 łyżek oliwy
§
Oraz:
§
5 dag bekonu
§
sól
§
pieprz
§
2 dag orzechów włoskich
§
cebula
§
7,5dag suszonej żurawiny
§
10 dag cukinii
§
czerwona papryka
§
5 dag czarnych oliwek bez pestek
§
kilka liści szałwii
§
3 łyżki oliwy
§
mąka do oprószenia formy
§
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
1.
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
Wlewamy wermut i oliwę. Miksujemy na gładką masę. Ciasto przykrywamy i
odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
2.
Cebulę i bekon kroimy w małą kostkę.
Żurawinę i orzechy drobno siekamy. Dusimy z bekonem i cebulą na łyżce oliwy.
Studzimy. Paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię w kostkę.
3.
Formę do tarty (śr.26 cm) smarujemy
tłuszczem i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, a następnie bekon z cebulą,
żurawiną i orzechami oraz oliwki, cukinię i paprykę. Posypujemy szałwią i
skrapiamy oliwą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Sękacz z tortownicy
Składniki
§
25 dag masła
§
1 szklanka cukru
§
3/4 szklanki mąki krupczatki
§
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
§
6 jajek
§
5 dag zmielonych migdałów
§
1 łyżka rumu
§
1/2 laski wanilii lub 1 esencja
waniliowa;
do wysmarowania tortownicy:
§
1 łyżka masła
§ Przygotowanie
§ Masło utrzeć z cukrem
na krem. Wciąż ucierając, dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną
wanilię i oba rodzaje mąki.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
§ Tortownicę z kominkiem
wysmarować masłem, na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta, wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 5 min. Gdy ciasto lekko się
zrumieni, tortownicę wyjąć.
Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstawić tortownicę na 5 min do piekarnika.
Czynności te powtarzać do zużycia ciasta.
Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstawić tortownicę na 5 min do piekarnika.
Czynności te powtarzać do zużycia ciasta.
§
Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem
pudrem lub polukrować.
Sernik świąteczny
Składniki
CIASTO:
§
2 szklanki mąki pszennej
§
25 dag masła
§
4 łyżki kakao
§
2 łyżeczki proszku do pieczenia
§
2 jajka
§
1 szklanka cukru
§
1 olejek rumowy
do przygotowania formy:
§
2 łyżki margaryny
§
2 łyżki bułki tartej
MASA SEROWA:
§
1 kg tłustego sera twarogowego
§
15 dag masła
§
1,5 szklanki cukru pudru
§
5 jajek
§
1 łyżeczka proszku do pieczenia
§
1 budyń waniliowy
§
sok i skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie
Przygotować ciasto: mąkę, kakao i proszek
do pieczenia przesiać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło i dokładnie
posiekać. Zrobić w mące wgłębienie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olejek rumowy,
wlać do wgłębienia. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto i chłodzić w
zamrażalniku około 5 godz.
Przygotować masę
serową: ser zemleć. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i, cały czas
ucierając, dodawać kolejno: żółtka, ser, budyń w proszku, proszek do pieczenia,
skórkę i sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, przełożyć do masy serowej
i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować
margaryną i wysypać bułką tartą. Na tarce o dużych otworach zetrzeć do
tortownicy 2/3 ciasta, na to ciasto wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć
pozostałą część ciasta. Tort piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury
200°C.
Po przestudzeniu wyjąć
z formy.
Śląska makówka
Składniki
§
50 dag maku
§
3 łyżki miodu
§
30 dag cukru
§
1/2 łyżeczki soli
§
po 20 dag: rodzynek, orzechów włoskich i
migdałów
§
1/2 szklanki posiekanej skórki
pomarańczowej z syropem
§
1 mały zapach migdałowy
§
1 duża chałka
§
2,5 litra mleka
§
1/3 kostki masła (8 dag)
Przygotowanie
Mak wypłukać i
osączyć. Następnie sparzyć, osączyć i zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o
małych otworach. Rodzynki umyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i
posiekać wraz z orzechami. Bakalie przesmażyć z masłem, cukrem i miodem. Dodać
mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 11 mleka, dodać skórkę pomarańczową
i zapach. Makówka powinna mieć konsystencję półpłynną. Chałkę pokroić na
cienkie kromki.
Zagotować w garnku
pozostałe mleko, mocno je osłodzić i w gorącym maczać kromki chałki, tak żeby
dobrze nasiąkły. Namoczone kromki kłaść warstwami w salaterce i przekładać
gorącym makiem. Pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić mak. Makówkę
podawać mocno schłodzoną, w tym samym naczyniu.
Sokoły z kremem czekoladowym
Składniki
§
3 białka
§
szczypta soli
§
24 dag cukru
§
250 ml mleka
§
2 łyżki proszku budyniowego o smaku
waniliowym
§
12 dag masła
§
łyżka gorzkiego kakao w proszku
§
10 dag cukru pudru
Przygotowanie
1.
Schłodzone białka ubij starannie ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie naczynie wstaw w rondelku z
wrzątkiem, białka ubij na parze jeszcze przez 7-8 minut, stopniowo dosypując
cukier. Gotowa masa powinna być śnieżnobiała i szklista.
2.
Gotową masę przełóż do szprycki
cukierniczej. Dwie blachy wyłóż pergaminem, wyciskaj na nie małe porcje piany (powinno
wyjść około 60 ciasteczek). Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 50-60 stopni.
Drzwiczki piecyka lekko uchyl, bezy susz około 3 godzin (gotowe ciasteczka
powinny bez kłopotu odchodzić od pergaminu).
3.
Przygotuj krem czekoladowy: mleko
zagotuj z dodatkiem budyniu i kakao, gotuj mieszając przez kilka minut. Gdy
zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Masę
budyniową możesz nakryć kawałkiem przezroczystej folii (powinna przytykać
bezpośrednio do masy), dzięki temu nie utworzy się nieapetyczny kożuch. Masło
zmiksuj na kremową masę z cukrem pudrem, po łyżce dodawaj zimny budyń.
4.
Gotowy krem przełóż do szprycki,
niewielkie porcje wciśnij na połowę ostudzonych bezików. Pozostałe ciastka
przyklej na górze.
Dodatkowe porady
W podobny sposób
możesz też przygotować sokoły z kremem migdałowym lub koksowym, dodając do masy
maślanko-budyniowej zmielone migdały lub wiórki kokosowe.
Strucla
Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE:
§
35 dag mąki
§
12 dag masła lub margaryny
§
3 żółtka
§
10 dag cukru
§
5 dag drożdży
§
skórka otarta z 1 cytryny
§
1/2 szklanki ciepłego mleka
NADZIENIE:
§
50 dag maku
§
1 litr mleka
§
12 dag masła
§
3/4 szklanki miodu
§
4 jajka
§
15 dag cukru
§
10 dag posiekanych orzechów włoskich
§
10 dag posiekanych migdałów
§
15 dag rodzynek
§
1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej
skórki pomarańczowej
§
2 cukry waniliowe (3,2 dag) lub 1/2
rozdrobnionej laski wanilii
§
1 kieliszek rumu lub koniaku
Przygotowanie
Drożdże rozprowadzić
ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do
wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać do mąki drożdże wraz z ubitymi żółtkami i otartą skórką z cytryny.
Wyrabiać ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto
powinno być nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie
odstawać od ręki, wlać ciepły, rozpuszczony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać.
Włożyć do miski, lekko posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie: umyty mak zalać
wrzącym mlekiem i gotować na maleńkim ogniu około 30 min. Osaczyć na sitku i
zemleć trzykrotnie w maszynce z sitkiem o małych otworach. W rondlu lub na
głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać masło razem z miodem i cukrem
waniliowym. Dodać bakalie i mak. Dusić masę około 15 min, stale mieszając, aby
się nie przypaliła. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do lekko ostudzonej masy.
Wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać alkohol,
wymieszać i jeszcze letnią masę nałożyć na cienko rozwałkowany prostokąt
ciasta, posmarowany białkiem (po upieczeniu zapobiegnie to oddzielaniu się maku
od ciasta). Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końce mocno zlepić i podwinąć pod
spód.
Makowiec ułożyć w
wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed
pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Piec około 45 min w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180°C.
Jeśli makowce mają być
długie i wąskie, ciasto i mak należy podzielić na dwie części i zwinąć dwie
strucle. Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach
około 10 cm pustej folii. Strucelki rosną wtedy wzdłuż i mają ładny kształt.
Upieczone i ochłodzone
makowce można polukrować i przybrać bakaliami.
Szarlotka na półkruchym cieście
Składniki
CIASTO:
§
40 dag mąki pszennej
§
20 dag cukru pudru
§
15 dag margaryny lub masła roślinnego
§
1 jajko
§
1,5 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej
§
2 łyżeczki proszku do pieczenia
§
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
§
sól
do posypania:
§
2 łyżki cukru pudru
do przygotowania formy:
§
2 łyżki masła
NADZIENIE:
§
1,2 kg jabłek (najlepiej antonówek)
§
4 łyżki cukru
§
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Przygotować ciasto: z podanych składników
zagnieść ciasto i odstawić na 30 min do lodówki.
Blachę cienko
posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie
nierówne części. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dno i boki blachy i
ponakłuwać ciasto widelcem.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać,
pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych, ułożyć luźno na cieście,
posypać cukrem i cynamonem.
Resztę ciasta
rozwałkować na placek, przykryć nim jabłka i zalepić brzegi. Wierzch ciasta
ponakłuwać widelcem.
Szarlotkę wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec 40-50 min, do zrumienienia.
Przestudzoną szarlotkę
posypać cukrem pudrem, pokroić na kwadraty i wyłożyć na talerz.
Szybki sernik
Składniki
§
80 dag tłustego białego sera
§
6 jajek
§
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
waniliowy
§
1 i 3/4 szklanki cukru
§
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
§
skórka otarta z 1 cytryny
§
1/2 pomarańczy
do wysmarowania formy:
§
1 łyżka masła
§ Przygotowanie
§ Ser zemleć. Jajka z
cukrem ubijać mikserem 10 min, a następnie dodać do sera i wymieszać mikserem
na najwolniejszych obrotach. Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę mieszać.
Dodać skórkę cytrynową i pomarańczową.
§ Tortownicę lub blachę
do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć do niej masę serową. Semik piec 50
min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
§
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
No comments:
Post a Comment