Tuesday, 14 May 2013

polski kolacz goralski



Kołacz góralski
 
 

Składniki

§  1 kg mąki pszennej

§  1 szklanka mleka

§  2 jajka

§  4 łyżki cukru

§  5 dag drożdży

§  szczypta soli

do wysmarowania blachy:

§  2 łyżki masła

NADZIENIE:

§  1 kg tłustego sera twarogowego

§  25 dag ugotowanych ziemniaków

§  1/2 szklanki cukru

§  2 jajka

§  3 łyżki śmietany 22-procentowej

Przygotowanie

Przygotować nadzienie: ser i ziemniaki zemleć. Jajka ubić z 2-3 łyżkami ciepłej wody i z cukrem, połączyć ze śmietaną, dodać do masy serowo-ziemniaczanej i wymieszać.

Z mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wlać go w zagłębienie w przesianej mące, wbić jajka, dodać szczyptę soli, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia

Z ciasta formować owalne placki, smarować masą serową i układać na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem.

Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

No comments:

facebook