Kołacz góralski
Składniki
§
1 kg mąki pszennej
§
1 szklanka mleka
§
2 jajka
§
4 łyżki cukru
§
5 dag drożdży
§
szczypta soli
do wysmarowania blachy:
§
2 łyżki masła
NADZIENIE:
§
1 kg tłustego sera twarogowego
§
25 dag ugotowanych ziemniaków
§
1/2 szklanki cukru
§
2 jajka
§
3 łyżki śmietany 22-procentowej
Przygotowanie
Przygotować nadzienie: ser i ziemniaki
zemleć. Jajka ubić z 2-3 łyżkami ciepłej wody i z cukrem, połączyć ze śmietaną,
dodać do masy serowo-ziemniaczanej i wymieszać.
Z mleka, kilku łyżek
mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wlać go w zagłębienie w przesianej mące,
wbić jajka, dodać szczyptę soli, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić
do wyrośnięcia
Z ciasta formować
owalne placki, smarować masą serową i układać na blasze do pieczenia
wysmarowanej masłem.
Piec około 30 min w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
No comments:
Post a Comment