Jajka faszerowane w skorupkach
Składniki
§
9 jajek
§
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
§
4 łyżki śmietany 30-procentowej
§
4 łyżki bułki tartej
§
1 łyżka masła
§
sól
§
pieprz
do smażenia:
§
olej lub masło
Przygotowanie
Ugotować 8 jajek na
twardo, ostudzić i wraz ze skorupką przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjąć
białka i żółtka, posiekać je, dodać masło, surowe jajko, przyprawy, szczypiorek
oraz śmietankę i starannie wymieszać.
Skorupki jajek
napełnić farszem. Powierzchnię farszu wyrównać i pokryć bułką tartą.
Smażyć na rozgrzanym
oleju lub maśle na złoty kolor.
Jajka z kremem rokpolowym
Składniki
§
5 jajek ugotowanych na twardo
§
15 dag sera rokpol
§
4 łyżki masła
§
3 łyżki drobno posiekanych orzechów
włoskich
§
sól
§
biały pieprz
do przybrania:
§
liście sałaty
§
1 cytryna
§
1 łyżka pasków szynki
§
gałązki natki pietruszki
Przygotowanie
Liście sałaty i
gałązki natki pietruszki opłukać i osuszyć. Jajka obrać, opłukać zimną wodą,
przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na sałacie. Ser zmiksować z masłem, wymieszać
z orzechami, przyprawić solą oraz pieprzem. Szprycą z ozdobną końcówką nałożyć
krem na połówki jajek. Przybrać paskami szynki, cząstkami cytryny i natką
pietruszki.
Jajka z pasztetem
Składniki
§
5 jajek ugotowanych na twardo
§
1 puszka pasztetu z drobiu (10 dag)
§
1 łyżka startego sera morskiego
§
2/3 łyżki margaryny
§
1 cebula (3 dag)
§
1 łyżeczka natki pietruszki
§
szczypta gałki muszkatołowej
§
sól
§
pieprz
do przybrania:
§
gałązki natki pietruszki
§
10 obranych migdałów
Przygotowanie
Ugotowane jajka obrać,
opłukać zimną wodą i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozetrzeć. Cebulę
obrać, drobno posiekać i lekko zrumienić na margarynie. Następnie ostudzić,
dodać do pasztetu, wymieszać z serem, żółtkami i natką pietruszki.
Przyprawić gałką
muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masą napełnić połówki białek. Gałązki natki
pietruszki opłukać i osuszyć. Jajka przybrać natką pietruszki oraz migdałami.
Jajka z pieczarkami
Składniki
§
5 jajek ugotowanych na twardo
§
10 pieczarek (10 dag)
§
1 cebula (3 dag)
§
1 łyżka śmietany 30-procentowej
§
1 łyżka margaryny
§
1 łyżeczka natki pietruszki
§
sól
§
pieprz
do przybrania:
§
plasterki rzodkiewek
§
rzeżucha
Przygotowanie
Jajka obrać, opłukać
zimną wodą i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozetrzeć. Pieczarki
oczyścić, umyć, osaczyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać i
wraz z pieczarkami podsmażyć na margarynie. Następnie ostudzić, wymieszać z
żółtkami, śmietaną i natką. Przyprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki
jajek.
Rzeżuchę opłukać i
osuszyć. Jajka przybrać plasterkami rzodkiewek i rzeżuchą.
Jajka z sardynkami
Składniki
§
5 jajek ugotowanych na twardo
§
1 puszka sardynek (10 dag)
§
1 łyżeczka startego sera edamskiego
§
1 łyżka majonezu
§
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
30-procentowego
§
1/2 łyżeczki musztardy
§
1/2 łyżeczki soku z cytryny
§
sól
§
pieprz
do przybrania:
§
paski czerwonej marynowanej papryki
§
gałązki natki pietruszki
Przygotowanie
Jajka obrać, opłukać
zimną wodą, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Sardynki osaczyć z oleju,
oczyścić, rozdrobnić i rozetrzeć z żółtkami, serem, koncentratem pomidorowym,
majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Masą
napełnić połówki białek. Gałązki natki pietruszki opłukać i osuszyć. Jajka
przybrać paskami papryki oraz natką pietruszki.
Jajka z szynką
Składniki
§
5 jajek ugotowanych na twardo
§
1 plaster szynki (5 dag)
§
1 trójkącik topionego sera ementalskiego
(2 dag)
§
1 łyżeczka majonezu
§
1/2 łyżeczki musztardy
§
sól
§
pieprz
do przybrania:
§
kapary
Przygotowanie
Ugotowane jajka obrać,
opłukać zimną wodą, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Szynkę pokroić w
drobną kostkę. Żółtka rozetrzeć z serem topionym, majonezem i musztardą. Dodać
szynkę, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki białek.
Jajka przybrać kaparami.
No comments:
Post a Comment