Wednesday, 15 May 2013

polskie potrawy z jajek


Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki

§  9 jajek

§  3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

§  4 łyżki śmietany 30-procentowej

§  4 łyżki bułki tartej

§  1 łyżka masła

§  sól

§  pieprz

do smażenia:

§  olej lub masło

Przygotowanie

Ugotować 8 jajek na twardo, ostudzić i wraz ze skorupką przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjąć białka i żółtka, posiekać je, dodać masło, surowe jajko, przyprawy, szczypiorek oraz śmietankę i starannie wymieszać.

Skorupki jajek napełnić farszem. Powierzchnię farszu wyrównać i pokryć bułką tartą.

Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle na złoty kolor.

 

 

Jajka z kremem rokpolowym

Składniki

§  5 jajek ugotowanych na twardo

§  15 dag sera rokpol

§  4 łyżki masła

§  3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

§  sól

§  biały pieprz

do przybrania:

§  liście sałaty

§  1 cytryna

§  1 łyżka pasków szynki

§  gałązki natki pietruszki

Przygotowanie

Liście sałaty i gałązki natki pietruszki opłukać i osuszyć. Jajka obrać, opłukać zimną wodą, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na sałacie. Ser zmiksować z masłem, wymieszać z orzechami, przyprawić solą oraz pieprzem. Szprycą z ozdobną końcówką nałożyć krem na połówki jajek. Przybrać paskami szynki, cząstkami cytryny i natką pietruszki.

 

Jajka z pasztetem

Składniki

§  5 jajek ugotowanych na twardo

§  1 puszka pasztetu z drobiu (10 dag)

§  1 łyżka startego sera morskiego

§  2/3 łyżki margaryny

§  1 cebula (3 dag)

§  1 łyżeczka natki pietruszki

§  szczypta gałki muszkatołowej

§  sól

§  pieprz

do przybrania:

§  gałązki natki pietruszki

§  10 obranych migdałów

Przygotowanie

Ugotowane jajka obrać, opłukać zimną wodą i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozetrzeć. Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko zrumienić na margarynie. Następnie ostudzić, dodać do pasztetu, wymieszać z serem, żółtkami i natką pietruszki.

Przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masą napełnić połówki białek. Gałązki natki pietruszki opłukać i osuszyć. Jajka przybrać natką pietruszki oraz migdałami.

 

Jajka z pieczarkami

Składniki

§  5 jajek ugotowanych na twardo

§  10 pieczarek (10 dag)

§  1 cebula (3 dag)

§  1 łyżka śmietany 30-procentowej

§  1 łyżka margaryny

§  1 łyżeczka natki pietruszki

§  sól

§  pieprz

do przybrania:

§  plasterki rzodkiewek

§  rzeżucha

Przygotowanie

Jajka obrać, opłukać zimną wodą i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozetrzeć. Pieczarki oczyścić, umyć, osaczyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać i wraz z pieczarkami podsmażyć na margarynie. Następnie ostudzić, wymieszać z żółtkami, śmietaną i natką. Przyprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki jajek.

Rzeżuchę opłukać i osuszyć. Jajka przybrać plasterkami rzodkiewek i rzeżuchą.

 

 

Jajka z sardynkami

Składniki

§  5 jajek ugotowanych na twardo

§  1 puszka sardynek (10 dag)

§  1 łyżeczka startego sera edamskiego

§  1 łyżka majonezu

§  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30-procentowego

§  1/2 łyżeczki musztardy

§  1/2 łyżeczki soku z cytryny

§  sól

§  pieprz

do przybrania:

§  paski czerwonej marynowanej papryki

§  gałązki natki pietruszki

Przygotowanie

Jajka obrać, opłukać zimną wodą, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Sardynki osaczyć z oleju, oczyścić, rozdrobnić i rozetrzeć z żółtkami, serem, koncentratem pomidorowym, majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki białek. Gałązki natki pietruszki opłukać i osuszyć. Jajka przybrać paskami papryki oraz natką pietruszki.

 

 

Jajka z szynką

Składniki

§  5 jajek ugotowanych na twardo

§  1 plaster szynki (5 dag)

§  1 trójkącik topionego sera ementalskiego (2 dag)

§  1 łyżeczka majonezu

§  1/2 łyżeczki musztardy

§  sól

§  pieprz

do przybrania:

§  kapary

Przygotowanie

Ugotowane jajka obrać, opłukać zimną wodą, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Żółtka rozetrzeć z serem topionym, majonezem i musztardą. Dodać szynkę, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki białek. Jajka przybrać kaparami.

No comments:

facebook