Tuesday 14 May 2013

polski mazurek czekoladowo-migdalowy


Mazurek czekoladowo-migdałowy
 
 

Składniki

§  20 dag migdałów (drobno posiekanych)

§  20 dag startej gorzkiej czekolady

§  20 dag cukru pudru

§  2 białka

§  1 jajko

§  2 łyżki mąki pszennej

§  wafle do wyłożenia blachy (30 x 40 cm);

do wysmarowania formy:

§  2 łyżki masła

o przybrania:

§  gotowa polewa czekoladowa

§  10 dag masy marcepanowej

 

Przygotowanie

Białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości, stopniowo dodawać czekoladę i mąkę. Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć waflami (również boki). Masę przełożyć do formy i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C

Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.

Przestudzony mazurek wyjąć z formy, pokryć polewą i przybrać ozdobami marcepanowymi lub bakaliami.

Masa marcepanowa:

§  25 dag migdałów

§  25 dag cukru

§  sok z 1 cytryny

§  1/2 łyżki octu 6-procentowego

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i zemleć w maszynce.

Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop „na nitkę", nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką. Następnie, nadal ucierając aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.

Marcepan można zabarwić barwnikami naturalnymi: sokiem z marchwi lub buraków lub barwnikami sztucznymi przeznaczonymi do środków spożywczych.

 

 

No comments:

facebook