Mazurek czekoladowo-migdałowy
Składniki
§
20 dag migdałów (drobno posiekanych)
§
20 dag startej gorzkiej czekolady
§
20 dag cukru pudru
§
2 białka
§
1 jajko
§
2 łyżki mąki pszennej
§
wafle do wyłożenia blachy (30 x 40 cm);
do wysmarowania formy:
§
2 łyżki masła
o przybrania:
§
gotowa polewa czekoladowa
§
10 dag masy marcepanowej
Przygotowanie
Białka i jajko utrzeć
z cukrem pudrem do białości, stopniowo dodawać czekoladę i mąkę. Następnie
delikatnie połączyć masę z migdałami. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć
waflami (również boki). Masę przełożyć do formy i piec 15 min w piekarniku
nagrzanym do temperatury 170°C
Polewę czekoladową
przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Przestudzony mazurek
wyjąć z formy, pokryć polewą i przybrać ozdobami marcepanowymi lub bakaliami.
Masa marcepanowa:
§ 25 dag migdałów
§ 25 dag cukru
§ sok z 1 cytryny
§ 1/2 łyżki octu 6-procentowego
Migdały sparzyć, obrać
ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i zemleć w maszynce.
Z cukru, 1/2 szklanki
wody i octu ugotować syrop „na nitkę", nieco go ostudzić i ucierać
drewnianą łyżką. Następnie, nadal ucierając aż do uzyskania jednolitej masy,
dodać migdały i sok z cytryny.
Marcepan można
zabarwić barwnikami naturalnymi: sokiem z marchwi lub buraków lub barwnikami
sztucznymi przeznaczonymi do środków spożywczych.
No comments:
Post a Comment