Muffiny z jagodami
Składniki
§
kostka masła
§
szklanka cukru pudru
§
aromat waniliowy
§
4 jajka
§
30 dag jagód
§
2 szklanki mąki
§
2 łyżki mąki ziemniaczanej
§
łyżeczka proszku do pieczenia
§
Na lukier :
§
szklanka cukru pudru
§
2 łyżki soku z cytryny
§
barwnik spożywczy
Przygotowanie
1.
Margarynę utrzyj z 3/4 szklanki cukru
pudru. Ucierając, wbijaj po 1 jajku. Następnie dodaj mąkę pszenną i
ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i zapach. Dokładnie wymieszaj.
2.
Odłóż kilka dorodnych jagód do
dekoracji, resztę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną, a następnie
ostrożnie połącz z ciastem.
3.
Porcje ciasta wkładaj do przygotowanej
formy na muffinki. Piecz 25 minut w 200 stopniach C. Następnie babeczki ostudź.
4.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z
sokiem z cytryny na gładko. 1/3 masy zafarbuj barwnikiem spożywczym. Wierzch
muffinek najpierw polej białym lukrem, a kiedy zastygnie kolorowym lukrem.
Udekoruj jagodami .
Dodatkowe porady
§ Czas przygotowania 60 minut + pieczenie 25 minut.
§ 1 porcja zawiera 250 kalorii.
No comments:
Post a Comment