Tuesday, 14 May 2013

Polskie Muffiny z jagodami


Muffiny z jagodami
 
 

Składniki

§  kostka masła

§  szklanka cukru pudru

§  aromat waniliowy

§  4 jajka

§  30 dag jagód

§  2 szklanki mąki

§  2 łyżki mąki ziemniaczanej

§  łyżeczka proszku do pieczenia

§  Na lukier :

§  szklanka cukru pudru

§  2 łyżki soku z cytryny

§  barwnik spożywczy

 

Przygotowanie

1.    Margarynę utrzyj z 3/4 szklanki cukru pudru. Ucierając, wbijaj po 1 jajku. Następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i zapach. Dokładnie wymieszaj.

2.    Odłóż kilka dorodnych jagód do dekoracji, resztę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną, a następnie ostrożnie połącz z ciastem.

3.    Porcje ciasta wkładaj do przygotowanej formy na muffinki. Piecz 25 minut w 200 stopniach C. Następnie babeczki ostudź.

4.    Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładko. 1/3 masy zafarbuj barwnikiem spożywczym. Wierzch muffinek najpierw polej białym lukrem, a kiedy zastygnie kolorowym lukrem. Udekoruj jagodami .

Dodatkowe porady

§  Czas przygotowania 60 minut + pieczenie 25 minut.

§  1 porcja zawiera 250 kalorii.

 

No comments:

facebook