Tuesday, 14 May 2013

polskie dania z baraniny


Faszerowany comber i antrykot

 

Składniki

§  1,2 kg combra i antrykotu jagnięcego (bez kości)

§  3 pęczki natki pietruszki

§  10 dag startego parmezanu

§  5 dag migdałów

§  1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

§  1 łyżka mąki ziemniaczanej

§  sól

§  świeżo zmielony pieprz

§  do smażenia: 6-7 łyżek oleju rzepakowego

 

Przygotowanie

Jagnięcinę opłukać, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i ostrożnie wytrybować kości, tak aby mięso pozostało w jednym kawałku. Natkę umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w słupki, wymieszać z natką i parmezanem.

Rozłożone mięso oprószyć solą i pieprzem, posmarować farszem, zwinąć i związać białą bawełnianą nicią. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na połowie oleju. Folię aluminiową skropić olejem, ułożyć na niej mięso, zawinąć, włożyć do brytfanny i piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.

Następnie wyjąć z folii, a wytworzony w czasie pieczenia sos przelać do garnka, wlać wino, zagotować, ewentualnie dodać resztę oleju, zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem.

Mięso pokroić w grube plastry, polać sosem i podawać z młodymi ziemniakami oraz marchewką z groszkiem

 

Pieczeń z rozmarynem i tymiankiem

 

Składniki

§  1,8 kg udźca jagnięcego z kością

§  6 gałązek świeżego rozmarynu

§  6 gałązek świeżego tymianku

§  3-4 ząbki czosnku

§  4 łyżki oliwy

§  1 cebula (15 dag)

§  3 łyżki octu winnego

§  sól

§  pieprz

§  Przygotowanie

§  Cebulę obrać i pokroić w plastry. Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i błon, nadciąć ścięgna, skropić octem, obłożyć plasterkami cebuli, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 48 godz.

§  Następnie naciąć mięso w trzech miejscach do kości. Do każdego nacięcia włożyć po dwie gałązki rozmarynu i tymianku. Czosnek obrać i pokroić w słupki. Nakłuć udziec w kilku miejscach i naszpikować czosnkiem. Posolić, posypać pieprzem i posmarować oliwą.

§  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Mięso włożyć do głębokiej brytfanny, podlać gorącą wodą i piec, polewając często wytworzonym sosem. Po około 20 min. mięso obrócić, przykryć folią i piec jeszcze 45 min. Nakłuć mięso w najgrubszym miejscu i jeśli wydzielający się sos jest przezroczysty, to znaczy, że mięso jest upieczone. Przełożyć je na ogrzany półmisek, przykryć i po 10 min. pokroić.

 

Udziec jagnięcy z aromatycznym farszem

Składniki

§  1,2 kg udźca jagnięcego bez kości

§  3 ząbki czosnku

§  1 cytryna

§  1 łyżka mąki pszennej

§  1 łyżka łagodnej musztardy

§  1 łyżka posiekanej natki pietruszki

§  1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

§  1/2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego

§  1 łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty lub 1/4 łyżeczki suszonej

§  1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

§  1/2 łyżeczki soli ziołowej (np. pietruszkowo-cebulowej),

§  1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu

 

 

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w słupki. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, dokładnie spłukać ciepłą wodą, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce.
Utłuc pieprz w moździerzu. Tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn wymieszać z musztardą, pieprzem, skórką cytrynową, zielem angielskim i solą. Utrzeć wszystkie składniki na pastę. Cytrynę okroić z resztek skórki i pokroić w plastry.

Cienkim, ostro zakończonym nożem nakłuć mięso w kilku miejscach, nakłucia wypełnić pastą i w każde włożyć kawałek czosnku. Rozłożyć mięso na dużym naoliwionym pergaminie i posmarować wierzch pozostałym farszem. Obłożyć plasterkami cytryny i zawinąć w pergamin. Owinąć drugim nie naoliwionym papierem do pieczenia, związać sznurkiem i włożyć do brytfanny.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i piec udziec około 1 godz. 30 min. Przed końcem pieczenia zdjąć papier i pergamin i przyrumienić lekko wierzch mięsa. Odstawić w ciepłe miejsce.

Powstały podczas pieczenia sos przelać do garnuszka, wlać 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką, zagotować i dodać miętę. Sos podawać osobno w sosjerce.

Jako dodatek do udźca można podać zieloną fasolkę szparagową lub surówkę z marchewki.

 

No comments:

facebook