Faszerowany comber i antrykot
Składniki
§
1,2 kg combra i antrykotu jagnięcego
(bez kości)
§
3 pęczki natki pietruszki
§
10 dag startego parmezanu
§
5 dag migdałów
§
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
§
1 łyżka mąki ziemniaczanej
§
sól
§
świeżo zmielony pieprz
§
do smażenia: 6-7 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie
Jagnięcinę opłukać,
osuszyć, oczyścić z tłuszczu i ostrożnie wytrybować kości, tak aby mięso
pozostało w jednym kawałku. Natkę umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Migdały
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w słupki, wymieszać z natką i parmezanem.
Rozłożone mięso
oprószyć solą i pieprzem, posmarować farszem, zwinąć i związać białą bawełnianą
nicią. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na połowie oleju. Folię aluminiową
skropić olejem, ułożyć na niej mięso, zawinąć, włożyć do brytfanny i piec 40
min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.
Następnie wyjąć z
folii, a wytworzony w czasie pieczenia sos przelać do garnka, wlać wino,
zagotować, ewentualnie dodać resztę oleju, zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić
solą i pieprzem.
Mięso pokroić w grube
plastry, polać sosem i podawać z młodymi ziemniakami oraz marchewką z groszkiem
Pieczeń z rozmarynem i tymiankiem
Składniki
§
1,8 kg udźca jagnięcego z kością
§
6 gałązek świeżego rozmarynu
§
6 gałązek świeżego tymianku
§
3-4 ząbki czosnku
§
4 łyżki oliwy
§
1 cebula (15 dag)
§
3 łyżki octu winnego
§
sól
§
pieprz
§ Przygotowanie
§ Cebulę obrać i pokroić
w plastry. Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i błon, nadciąć ścięgna, skropić
octem, obłożyć plasterkami cebuli, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 48
godz.
§ Następnie naciąć mięso
w trzech miejscach do kości. Do każdego nacięcia włożyć po dwie gałązki
rozmarynu i tymianku. Czosnek obrać i pokroić w słupki. Nakłuć udziec w kilku
miejscach i naszpikować czosnkiem. Posolić, posypać pieprzem i posmarować
oliwą.
§
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Mięso włożyć do głębokiej
brytfanny, podlać gorącą wodą i piec, polewając często wytworzonym sosem. Po
około 20 min. mięso obrócić, przykryć folią i piec jeszcze 45 min. Nakłuć mięso
w najgrubszym miejscu i jeśli wydzielający się sos jest przezroczysty, to
znaczy, że mięso jest upieczone. Przełożyć je na ogrzany półmisek, przykryć i
po 10 min. pokroić.
Udziec jagnięcy z aromatycznym
farszem
Składniki
§
1,2 kg udźca jagnięcego bez kości
§
3 ząbki czosnku
§
1 cytryna
§
1 łyżka mąki pszennej
§
1 łyżka łagodnej musztardy
§
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
§
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
lub 1/2 łyżeczki suszonego
§
1/2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
lub 1/2 łyżeczki suszonego
§
1 łyżeczka posiekanych listków świeżej
mięty lub 1/4 łyżeczki suszonej
§
1/3 łyżeczki zmielonego ziela
angielskiego
§
1/2 łyżeczki soli ziołowej (np.
pietruszkowo-cebulowej),
§
1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
Przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć
ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w słupki. Cytrynę wyszorować
namydloną szczoteczką, dokładnie spłukać ciepłą wodą, sparzyć wrzątkiem,
osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce.
Utłuc pieprz w moździerzu. Tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn wymieszać z musztardą, pieprzem, skórką cytrynową, zielem angielskim i solą. Utrzeć wszystkie składniki na pastę. Cytrynę okroić z resztek skórki i pokroić w plastry.
Utłuc pieprz w moździerzu. Tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn wymieszać z musztardą, pieprzem, skórką cytrynową, zielem angielskim i solą. Utrzeć wszystkie składniki na pastę. Cytrynę okroić z resztek skórki i pokroić w plastry.
Cienkim, ostro
zakończonym nożem nakłuć mięso w kilku miejscach, nakłucia wypełnić pastą i w
każde włożyć kawałek czosnku. Rozłożyć mięso na dużym naoliwionym pergaminie i
posmarować wierzch pozostałym farszem. Obłożyć plasterkami cytryny i zawinąć w
pergamin. Owinąć drugim nie naoliwionym papierem do pieczenia, związać
sznurkiem i włożyć do brytfanny.
Nagrzać piekarnik do
temperatury 180°C i piec udziec około 1 godz. 30 min. Przed końcem pieczenia
zdjąć papier i pergamin i przyrumienić lekko wierzch mięsa. Odstawić w ciepłe
miejsce.
Powstały podczas
pieczenia sos przelać do garnuszka, wlać 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z
mąką, zagotować i dodać miętę. Sos podawać osobno w sosjerce.
Jako dodatek do udźca
można podać zieloną fasolkę szparagową lub surówkę z marchewki.
No comments:
Post a Comment