Pączki
Składniki
§
60 dag mąki pszennej
§
1 szklanka mleka
§
5 dag drożdży
§
13 dag masła
§
8 dag cukru
§
8 żółtek
§
2 jajka
§
1 kieliszek araku lub rumu (40 ml)
§
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
§
1/2 szklanki cukru pudru
§
szczypta soli:
do nadziania pączków:
§
1 szklanka konfitur
do smażenia:
§
1 kg smalcu
LUKIER:
§
25 dag cukru pudru
§
3 łyżki słodkiej śmietanki
§
2 łyżki drobno pokrojonej skórki
pomarańczowej
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z 1
łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn postawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia.
Żółtka i jajka utrzeć
z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę
soli, arak i skórkę z cytryny.Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do
wyrośnięcia.
Następnie formować
omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby
urosły. (Ciasto na pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozlewa się na stolnicy,
tworząc placki. Pączki wrzucone do gorącego tłuszczu staną się ponownie
okrągłe).
Pączki wkładać na
rozgrzany smalec, smażyć na rumiano (przewracać podczas smażenia), osaczać na
bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki
pomarańczowej.
Przygotować lukier: cukier utrzeć ze
śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Wymieszać ze skórką pomarańczową.
Pączki smarować lukrem za pomocą pędzelka.
No comments:
Post a Comment