Wednesday 2 December 2015

Polskie wypieki - Babka Makowa

BABKA MAKOWA
 
 
 
 
SKLADNIKI
 
7 dag drozdzy
lyzeczka cukru
5 lyzek mleka
3 lyzki maki przennej
50dag maki przennej
5 zoltek I 1 jedno cale jajko
po szklance cukru i mleka
cukier puder do posypania
 
opakowanie gotowej masy makowej
roztrzepane 2 bialka
cukier puder
 
 
PRZYGOTOWANIE
 
Drozdze rozetzec z cukrem, po rozpuszczeniu dodac cieple mleko, make, wymieszac, odstawic do wyrosniecia.
 
Ubic na parze : zoltka, jajo, cukier na puszysta mase. Ostudzic.
 
Do przesianej maki wlac krem zoltkowy i wyrosniety rozczyn, W trakcie dolewac mleko, wyrobic.
Na koncu polaczyc z rozpuszczonym maslem, wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
 
Forme z kominkiem wylozyc pergaminem. Ciasto podzielic na 2 czesci, kazda rozwalkowac na okragly placek o srednicy 40cm, posmarowac bialkiem z obu stron, nastepnie 1/2 masy, zawinac w rulon.
Przelozyc do formy. Podobnie zrobic z drugim plackiem.
 
Wierzch posmarowac bialkiem, odstawic do wyrosniecia. Piec 50min w piekarniku nagrzanym do 190 C. Posypac cukrem pudrem.


No comments:

facebook