Cytrynowa babka
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3 cytryny
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Cytryny dokładnie myjemy i parzymy. Skórkę ścieramy na tarce. Z cytryn wyciskamy sok.
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy sok, skórkę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 1 godzinę.
No comments:
Post a Comment