Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Cytrynowa babka

Cytrynowa babka


Cytrynowa babka

Składniki:


  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 cytryny
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Cytryny dokładnie myjemy i parzymy. Skórkę ścieramy na tarce. Z cytryn wyciskamy sok.

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy sok, skórkę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 1 godzinę.

No comments:

facebook