Babka z papają i lukrem
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g papai kandyzowanej
- 1 szk maki tortowej
- 1/2 szk mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
- 3/4 szk cukru
- Polewa :
- 3/4 szk cukru pudru
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- zielona posypka do ciast
Sposób przygotowania:
Do miski włożyć miękką margarynę, wsypać cukier i ucierać mikserem. Następnie w trakcie miksowania dodawać po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z margaryną przez sitko przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem i wymieszać. Papaję wsypać do ciasta, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki keksowej o wymiarach 30 x 12 cm ( górne wymiary blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Upieczoną wystudzić i polać przygotowaną polewą i na sam koniec posypać posypką.
No comments:
Post a Comment