Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Babka z papają i lukrem

Babka z papają i lukrem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g papai kandyzowanej
  • 1 szk maki tortowej
  • 1/2 szk mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 3/4 szk cukru
  • Polewa :
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • zielona posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć miękką margarynę, wsypać cukier i ucierać mikserem. Następnie w trakcie miksowania dodawać po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z margaryną przez sitko przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem i wymieszać. Papaję wsypać do ciasta, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki keksowej o wymiarach 30 x 12 cm ( górne wymiary blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Upieczoną wystudzić i polać przygotowaną polewą i na sam koniec posypać posypką.

No comments:

facebook