Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Babka piernikowa

Babka piernikowa



Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • 1 łyżka kakao

  • Polewa:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej w rozpuszczenia czekolady.

No comments:

facebook