Babka piernikowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kawy zbożowej
- 1 łyżka kakao
- Polewa:
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej w rozpuszczenia czekolady.
No comments:
Post a Comment