Wednesday 2 December 2015

Polskie wypieki - Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką


Składniki:

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

  • mąka tortowa - 340 g
  • świeże drożdże - 15 g
  • małe jajka – 2 szt.
  • cukier – 3 łyżki
  • mleko – 1/2 szk.
  • masło – 60 g
  • morele – 300 g

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 35 g
  • masło – 25 g
  • cukier drobny – 25 gmąka tortowa - 340 g
  • świeże drożdże - 15 g
  • małe jajka – 2 szt.
  • cukier – 3 łyżki
  • mleko – 1/2 szk.
  • masło – 60 g
  • morele – 300 g

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 35 g
  • masło – 25 g
  • cukier drobny – 25 g


Sposób przygotowania:


Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieram z pozostałym cukrem. Wyrośnięty rozczyn połączyłam z mąką, ubitymi jajkami, roztopionym masłem i mlekiem. Całość wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wysmarowanej masłem o obsypanej mąką keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania. Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek. Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu pokrojone morele bez pestek i posypałam kruszonką. Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekłam 40 minut. Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

No comments:

facebook