Babka na dwa budynie
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 259 g miękkiej margaryny do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie )
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń waniliowy
Polewa :
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
- Dodatkowo :
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą ( forma o średnicy 23 cm ). Do miski wsypać cukier, dodać miękką margarynę i utrzeć. Następnie nadal mieszając wbijać po jednym jajku. Gdy składniki się połączą przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wlać olej a potem znowu wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej wsypać budyń waniliowy a do drugiej czekoladowy. Oba ciasta wymieszać. Do formy kłaść łyżką porcje ciasta na przemian łyżka jasnego i łyżka ciemnego ciasta. Kolejna warstwa jasna na ciemną, ciemna na jasną i tak na przemian do wykończenia ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 - 50 minut i piec do suchego patyczka. Babkę wystudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć ze śmietaną, polać polewą babkę i zetrzeć na górze kawałek czekolady schłodzonej w lodówce.
No comments:
Post a Comment