Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Babka na dwa budynie

Babka na dwa budynie



Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 259 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie )
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 budyń waniliowy

Polewa :
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18 %
  • Dodatkowo :
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą ( forma o średnicy 23 cm ). Do miski wsypać cukier, dodać miękką margarynę i utrzeć. Następnie nadal mieszając wbijać po jednym jajku. Gdy składniki się połączą przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wlać olej a potem znowu wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej wsypać budyń waniliowy a do drugiej czekoladowy. Oba ciasta wymieszać. Do formy kłaść łyżką porcje ciasta na przemian łyżka jasnego i łyżka ciemnego ciasta. Kolejna warstwa jasna na ciemną, ciemna na jasną i tak na przemian do wykończenia ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 - 50 minut i piec do suchego patyczka. Babkę wystudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć ze śmietaną, polać polewą babkę i zetrzeć na górze kawałek czekolady schłodzonej w lodówce.

No comments:

facebook