Babka z malinami
Składniki:
- 300 gram malin deserowych
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 kostki margaryny
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, na sam koniec wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną, chłodną margarynę (cały czas mieszamy). Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę i równomiernie je rozprowadzamy. Do ciasta wciskamy malinki. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ją około 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment