Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Babka z malinami

Babka z malinami


Babka z malinami

Składniki:


  • 300 gram malin deserowych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka


Sposób przygotowania:

Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, na sam koniec wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną, chłodną margarynę (cały czas mieszamy). Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę i równomiernie je rozprowadzamy. Do ciasta wciskamy malinki. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ją około 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

No comments:

facebook