Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Babka orzechowa

Babka orzechowa


Babka orzechowa

Składniki:


  • masło 20 dag
  • cukier 15 dag
  • jajko 3 sztuki
  • mąka tortowa 10 dag
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • orzechy włoskie mielone 15 dag
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • orzechy kilka do dekoracji
  • bułka tarta do posypania formy 2 łyżki
  • margaryna do smarowania formy 1 łyżka

polewa

  • masło 10 dag
  • cukier 4 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • mleko3 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać.

Dodać stopione i ostudzone masło i powoli wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać . Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki na babkę, przekrój formy 21 cm.

Łyżką wyrównać wierzch ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175 stopni c. Przestudzić, wyjąć z formy. Polać polewą czekoladową, udekorować orzechami wg uznania. Polewa: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, odstawić do napęcznienia.

Rondelek postawić na gazie ,wlać mleko, włożyć masło, cukier. oraz kakao .Mieszać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia gorącą polewę. Nie gotować. Wlać namoczoną żelatynę, wymieszać, przestudzić. 

No comments:

facebook