Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Składniki:
- KRUSZONKA:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 7 dag masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego (cukier z buraków barwiony karmelem)
- szczypta soli
- CIASTO:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- około 1 szklanki mleka
- 12 dag masła
- 4 dag świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 16 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- OBŁOŻENIE:
- 50 dag niedużych truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bułka tarta do posypania
Sposób przygotowania:
KRUSZONKA: Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. CIASTO: Masło stopić, odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką maki i łyżką cukru (odebranymi od całości) oraz częścią letniego mleka, do uzyskania papki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel . Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i solą, dodać do niej wyrośnięty zaczyn i utarte żółtka. Mieszając łyżką, stopniowo dolać letnie mleko. Rękami wyrabiać ciasto przez około 20 minut, dolewając po trochu przestudzone masło, aż się całe wchłonie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto przebić, krótko wyrobić, rozciągając dłońmi rozłożyć na dnie foremki, oprószyć bułką tartą. Na wierzchu rozłożyć truskawki i rozkruszyć palcami schłodzoną kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 45 minut.
No comments:
Post a Comment