Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Składniki:

  • KRUSZONKA:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 7 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (cukier z buraków barwiony karmelem)
  • szczypta soli
  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • około 1 szklanki mleka
  • 12 dag masła
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • OBŁOŻENIE:
  • 50 dag niedużych truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta do posypania




Sposób przygotowania:

KRUSZONKA: Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. CIASTO: Masło stopić, odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżką maki i łyżką cukru (odebranymi od całości) oraz częścią letniego mleka, do uzyskania papki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel . Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i solą, dodać do niej wyrośnięty zaczyn i utarte żółtka. Mieszając łyżką, stopniowo dolać letnie mleko. Rękami wyrabiać ciasto przez około 20 minut, dolewając po trochu przestudzone masło, aż się całe wchłonie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć i usunąć szypułki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto przebić, krótko wyrobić, rozciągając dłońmi rozłożyć na dnie foremki, oprószyć bułką tartą. Na wierzchu rozłożyć truskawki i rozkruszyć palcami schłodzoną kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 45 minut.

No comments:

facebook