Wednesday, 2 December 2015

Polskie wypieki - Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami


Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Składniki:

Ciasto:

2/3 szklanki ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
100g masła
4 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny

Masa:
niecała puszka maku
Kruszonka
35 g cukru
35 g masła

Dodatkowo
śliwki- przepołowione i wypestkowane
białko do smarowania


Sposób przygotowania:


Ciasto: Zaczyn- Drożdże ucieramy z cukrem, gdy sie rozpuszczą dodajemy 2 łyżki mąki ( z całości, nie dodatkowo) łączymy. Dolewamy mleko i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 25 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, skórkę z cytryny,jajka i zaczyn, wyrabiamy początkowo łyżką, lub robotem z hakami.Dodajemy masło i wyrabiamy już ręcznie tak długo, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione posypujemy mąką ( ze wszystkich stron) i odstawiamy na godzin w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na pół, wałkujemy i nakładamy mak- przekrawamy na pół, brzegi smarujemy białkiem i zwijamy tak jak na rolady. ( zdjęcie) Teraz dość luźno zwijamy rolady w koło ( zdjęcie) i przekładamy do wysmarowanej dużej ( 27cm) tortownicy. W rowki wkładamy połówki śliwek- ich ilość zależy już od was :) Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy robotem ,jeżeli chcemy większe kawałki wyrabiamy ręcznie Ciasto pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 50 - 55 minut

No comments:

facebook